Milanović ali Grabar-Kitarović? Odločala bo diaspora

Foto: Profimedia Kolinda Grabar Kitarović Foto: Profimedia Kolinda Grabar Kitarović Foto: Profimedia Kolinda Grabar Kitarović
Ostro zadnje soočenje
Oglej si celoten članek

Zadnje ankete pred drugim krogom predsedniških volitev kažejo na zelo izenačen rezultat med kandidatoma, nekdanjim premierjem  Zoranom Milanovićem in sedanjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Za Milanovića bi glasovalo 45 odstotkov tistih, ki nameravajo na volišča, za Grabar-Kitarovićevo pa 42 odstotkov. Razlika med kandidatoma se je glede na raziskavo prej, zmanjšala in se nahaja znotraj statistične možnosti napake.
V prvem krogu so se pomerili trije kandidati, relativni zmagovalec je bil Milanović. 

Hrvaški mediji današnje volitve označujejo kot najbolj nepredvidljive predsedniške volitve v novejši zgodovini Hrvaške.

13 odstotkov volivcev naj bi še bilo neodločenih, anketa pa prav tako ne zajema glasov iz diaspore. V BiH in Srbiji je v prvem krogu največ glasov dobila Grabar-Kitarovićeva. V prid Grabar-Kitarovićevi naj bi šlo tudi dejstvo, da so številni Hrvati na smučanju v tujini, med njimi pa po ocenah prevladujejo podporniki leve sredine.

Foto: Epa

"Mimoza in politični zombi"

Kandidata za hrvaškega predsednika sta se nazadnje soočila v petek zvečer, ko je bila njuna razprava pred kamerami veliko manj prijazna kot na televizijskem soočenju večer pred tem. Grabar-Kitarovićeva je poličnega tekmeca napadala na osebni ravni ter mu očitala, da je nekompetenten in neuspešen politik, elitist ter ga označila za mimozo ter političnega zombija, ki vnaša  razdor med hrvaškimi državljani.

"Guliver pri besedah ter liliputanka pri dosežkih"

Milanović je ocenil, da je Grabar-Kitarovićeva Guliver pri besedah ter liliputanka pri dosežkih. Tudi on je tekmici očital, da nima nobenega programa temveč le ideje, ki jih na Hrvaškem ni mogoče finančno uresničiti. Ponovil je tudi očitek, da se Grabar-Kitarovićeva med svojim predsedniškim mandatom giblje v korupcijskem in kriminalnem okolju.

Veliko ostrih besed sta si kandidata izrekla, ko gre za stanje v hrvaških obveščevalnih službah in vojaškem letalstvu, pa tudi pri vprašanjih o svojih zaslužkih, stanovanjskih posojilih in političnih karierah. Poleg tega sta se medsebojno obtoževala za neresnične navedbe ter se hvalila s svojimi poznanstvi v mednarodni politiki.

"Ko je ta pesem izšla si imela 30 let"

Milanović se prav tako ni mogel zadržati pri odgovoru Kolinde Grabar-Kitarović. Ta je na vprašanje, katera pesem zaznamuje njeno mladost, odgovorila, da Cesarica Oliverja Dragojevića, Milanović pa ji je navrgel: "Ko je ta pesem izšla si imela 30 let".

 

Grabar-Kitarovićeva je volivcem predlagala ogled filma Dan neodvisnosti, Milanović pa Bilo je nekoč v Ameriki. Grabar-Kitarovićevi je najboljša knjiga Mali princ, medtem ko je Milanović dejal, da celo življenje bere knjige.

"Ni še čas za revolucijo, je pa za radikalne spremembe"

Milanović je v sklepni besedi pozval volivce, naj pridejo v nedeljo na volišča. Izpostavil, da bo dober predsednik države ter da ljubezen do domovine predvsem pomeni spoštovanje zakonov. Ni čas za revolucijo, a je čas za radikalne spremembe, ker je Hrvaška talka korupcije, je dejal. Foto: Epa

"Jaz sem vaša Kolinda, ki vas nikoli ni delila"

Grabar-Kitarovićeva pa je poudarila, da si želi Hrvaško, kjer se živi bolje ter da si bo še naprej prizadevala za to. Med drugim je obljubila boj proti korupciji, sodelovanje z vlado in ponujanje predlogov za rešitve za socialne probleme. Izrazila je tudi željo, da bi se mladi vrnili na Hrvaško, ki jim bo ponujala možnosti, kakršne imajo tam, kamor so se preselili. "Jaz sem vaša Kolinda, ki vas nikoli ni delila", je še sporočila volivcem.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:00 5. Januar 2020.

    Mislite diaspora- ustase!

  • 18:49 4. Januar 2020.

    Ustaš=ustaš, pa lahko obračaš in gledaš z vseh strani.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.