Milijoni ponovno v zaprtje: "Znorel bom!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kitajsko mesto Xian v ponovno zaprtje zaradi izbruha okužb s covidom-19.
Oglej si celoten članek

Kitajske oblasti so včeraj sporočile, da se bodo podjetja, šole in restavracije v 13-milijonskem mestu Xian za en teden zaprle, potem ko so tam zabeležili 18 primerov okužb s covidom-19. Kitajska tako ostaja zadnje večje gospodarstvo, ki je zavezano strategiji ničelne tolerance do covida-19.

V Xianu, zgodovinskem mestu s 13 milijoni prebivalcev, ki je bilo konec lanskega leta zaprto za več kot mesec dni, so mestne oblasti poročale, da so od sobote zabeležile 18 primerov okužb s koronavirusno različico omikron. 

V odziv na okužbe je mestni uradnik Zhang Xuedong na novinarski konferenci dejal, da bodo v Xianu izvajali sedemdnevne začasne nadzorne ukrepe, ki bodo omogočili, da se družba čim bolj umiri, da se zmanjša mobilnost in zmanjša tveganje okužb."Tekmovati moramo tako s časom kot z virusom, da se zavarujemo pred vsemi možnimi tveganji in skritimi nevarnostmi ter odločno preprečimo nadaljnje širjenje v skupnosti," je opozoril.

Mestna uprava je v obvestilu navedla, da bodo lokali, vključno s pivnicami, internetnimi kavarnami in bari s karaokami, od srede opolnoči zaprli svoja vrata. Restavracije ne bodo smele streči gostom v zaprtih prostorih, vendar bodo lahko še naprej ponujale storitve razvoza hrane. Šole bodo predčasno začele poletne počitnice, univerze pa bodo zaprle kampuse.

Foto: Profimedia Kitajska, covid-19 Vladna dostava hrane, slabšanje duševnega zdravja...

V Šanghaju so nekateri prebivalci na družbenih omrežjih objavili, da prejemajo vladne dostave hrane in da so se vrnili nazaj v čas večmesečne stroge karantene.''Epidemija mi je uničila mladost, znorel bom,'' je eden izmed komentarjev na Weibo, omrežju, podobnem Twitterju. 

"Naj vam povem nekaj groznega - okrožje Putuo zelenjavo zopet pošilja," je zapisal prebivalec Šanghaja na WeChatu, medtem ko je drugi potožil: ''Kot da so zasvojeni z zaporami. Kaj sploh še počnejo?''

Kitajske oblasti so sicer danes po državi poročale o 335 novih primerov okužb, ki so bili po podatkih nacionalne zdravstvene komisije (NHC) večinoma asimptomatski. Zadnji večji izbruh covida-19 je v osrednji provinci Anhui, kjer je 1,7 milijona ljudi v dveh okrožjih z današnjim dnem dobilo ukaz, naj ostanejo doma. Mestne oblasti v Šanghaju pa so medtem že začele nov krog obveznih množičnih testiranj v večini okrožij.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.