Misterij narašča: Kje je Putin?

Foto: Russia Today/Youtube prtscr
Foto: Russia Today/Youtube prtscr
Svetovni mediji se vse glasneje sprašujejo, kje je ruski predsednik Vladimir Putin, ki se v javnosti ni pojavil že deset dni. V medijih se pojavljajo tudi ugibanja, kaj bi se zgodilo z Rusijo v primeru Putinove smrti.
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je še vedno tako rekoč pogrešan, v javnosti se ni pojavil že deset dni. Teorij o njegovi odsotnosti je več; od te, da je zbolel, do te, da spremlja svojo mlado partnerko, ki naj bi rojevala v eni izmed švicarskih klinik pri Louganu.

V Kremlju se še vedno trudijo miriti javnost, da je s predsednikom vse v najlepšem redu, vendar danes je njihove poskuse zamajala vest na državni televiziji. Po poročanju britanskega Telegrapha so namreč objavili, da se je Putin sestal s predsednikom Kirgizije Almazbekom Atambajevim, ki naj bi v Moskvo prispel na službeni obisk.

Vest so čez nekaj časa demantirali, češ da je šlo za napako, da so jo objavili po pomoti in da naj bi šlo za napoved jutrišnjega obiska.

Telegraph piše še, da strah in nesigurnost v Rusiji spričo dejstva, da Putina pogrešajo že deset dni, narašča. Glede na to, da nekateri špekulirajo tudi v smeri, da Putina ni več živimi, so razvili tri možne scenarije, kaj bi se zgodilo, če je predsednik res mrtev.

Trije scenariji

Ruska ustava narekuje, da v kolikor predsednik iz kakršnih koli razlogov ni sposoben opravljanja svoje funkcije, te prevzame premier oziroma v tem primeru Dimitrij Medvedjev, ki bi moral v treh mesecih razpisati nove volitve.

Če takšna sprememba oblasti ne bi bila možna, se lahko interesne skupine dogovorijo glede novega kandidata za predsednika, kar se je že zgodilo, ko je s funkcije sestopil Boris Jelcin.

Tretji scenarij je izbruh konfliktov, kar je, po mnenju ruskega analitika Marata Guelmana, tudi najbolj verjetno. Ruski voditelji so razdeljeni na dve strani; na eni strani so gospodarstveniki, ki si ne želijo sankcij zahoda, na drugi strani pa so tisti, ki so uspeli ukrajinsko krizo obrniti v prid naraščanja svoje moči.

Guelman je aktualno vladajočo strukturo opisal kot ljudi, ki se dobro znajdejo v kaosu, ki menijo, da imajo pravico kršenja zakonov in tudi ubiti človeka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:57 16. Marec 2015.

    to ti je demokracija. Cela drzava 14 dni ne ve kje ima predsednika...

  • 06:37 16. Marec 2015.

    Če ni niše barbike pol leta, ga ne pogreša nihče.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.