Mladić dovolj zdrav za Haag

Foto: Žurnal24 (Foto: Epa / Reuters) Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd Foto: Žurnal24 mladic protesti srbija novi sad beograd
Sodnik je na podlagi zdravniškega pregleda ocenil, da je haaški obtoženec Ratko Mladić dovolj zdrav za izročitev mednarodnemu sodišču. Predali naj bi ga v roku enega tedna.
Oglej si celoten članek
Skoraj prepričan sem, da ga v takem stanju ne morejo izročiti. Je v zelo slabem zdravstvenem stanju. Desno roko ima paralizirano, delno paralizirana pa je tudi celotna desna stran telesa.
Darko Mladić, Ratkov sin

"Mladićev odvetnik je prejel dokumente o izročitvi in ima čas do ponedeljka, da se pritoži," je po današnjem zaslišanju nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov sporočila sodnica Maja Kovačević.

Mladičev odvetnik želi, da bi Mladiča prestavili v bolnišnico zaradi slabega zdravstvenega stanja, poroča srbski Blic. Zato je za ponedeljek že napovedal pritožbo glede njegove izročitve v Haag, dokler se njegovo zdravstveno stanje ne izboljša. Sodišče lahko o prejeti pritožbi odloči že isti dan in izročitev lahko postane pravnomočna v enem dnevu.

Vi ste izbrali Miloševića, ne jaz, kdo vam je kriv.
Ratko Mladić

Kljub temu, je namestnik posebnega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić  ponovil, da bodo Mladića najmanj v enem tednu predali Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haag.

Potrudili se bodo tudi, da bo sojenje čimprej končano. A je zaenkrat, po besedah haškega tožilca Sregea Brammetrza še ni mogoče napovedati koliko časa bo sojenje trajalo. Prav tako ni izključil možnosti, da bi Ratku Mladiću sodili skupaj z nekdanjim predsednikom Republike Srbske, Radovanom Karadžićem.

Mladić je želel, da ga osebno pregleda minister za zdravje Zoran Stanković. Minister je prišel na enourni pogovor, pregledal ga ni, poroča srbski Blic.

Želel je knjige, jagode in TV
Srbski Blic medtem poroča, da si je obtoženi srbski general Ratko Mladić v celici zaželel jagod in televizorja. Željo naj bi mu že izpolnili. Po obisku ministra za zdravje Zorana Stankovića, ki je v zapor prišel na Mladićevo željo, pa je Blic še izvedel, da si Mladić želi še knjige ruskih pisateljev Nikolaja Vasiljeviča Gogolja in Leva Nikolajeviča Tolstoja.

Po besedah nekdanjega predsednika Zda Billa Clintona je Srbija z aretacijo Ratka Mladiča zaprla drugo poglavje v konfliktu z Bosno.
Pohvalil je tudi predsednika Tadića in poudaril, da si je z omenjeno aretacijo Srbija odprla vrata v EU. " Kot vojni komandir, ki je sistematično zagrešil brutalne zločine in masovno moril, bo Mladić končno odgovarjal pred Bosno in celim svetom, je povedal Clinton.

"Tuje tajne službe niso sodelovale"
Mladić je tožilce včeraj na sojenju, kjer ga zaradi slabega psihofizičnega stanja niso zaslišali, označil za sodelavce ameriške tajne službe CIA. "Govoril je o moji bradi, v nekem trenutku pa mi je tudi rekel, da sem simpatičen," je za srbsko nacionalno televizijo povedal Bruno Vekarić, predstavnik tožilstva za odnose z javnostmi.

Pri aretaciji tajne službe iz tujine niso sodelovale, je povedal srbski notranji minister Ivica Dačić. Dodal je, da je Mladić res v zelo slabem zdravstvenem stanju in da bo o njegovi sposobnosti za sojenje odločalo sodišče.

"Ključno je, da je bila njegova identiteta potrjena in da se zaveda, kaj se je zgodilo," je še povedal Vekarić. Meni, da je izgovarjanje na slabo psihofizično stanje le taktika njegove obrambe.

Obiskala sta ga sin in žena, ki ga je želela razglasiti za mrtvega

Kraj Lazarevo, kjer so Mladića prijeli, želijo meščani preimenovati v Mladićevo, poroča srbski Alo.

Mladiću bo najprej prebrana obtožnica, poseben oddelek višjega sodišča pa bo moral po tem sprejeti odločitev o tem, ali so izpolnjeni pogoji za njegovo izročitev haaškemu sodišču.

V priporu sta Mladića danes obiskala tudi žena Bosiljka in sin Darko. Žena je sicer od Srbije še pred kratkim zahtevala, da njenega moža razglasijo za mrtvega.

Haaškega sodišča naj ne bi priznaval
Po tej odločitvi se lahko Mladić odloči za pritožbo, ko bo sodišče o njej odločilo, pa bo predlog o izročitvi obravnavalo ministrstvo za pravosodje, ki ima končno besedo o tem, ali bo Mladić izročen mednarodnemu sodišču, poroča portal Radio-televizija Srbija (RTS).

Po pisanju Blica srbski študent trdi, da je še lani skupaj z Mladićem, ki se mu je predstavil kot Komadić, delal na gradbišču. Mladić naj bi se tako preživljal s fizičnim delom.

Po besedah Mladićevega odvetnika Miloša Šaljića naj bi obtoženec, podobno kot Slobodan Milošević, Radovan Karadžić in Vojislav Šešelj pred njim, izjavil, da Haaškega sodišča ne priznava. Zavrnil je vse obtožnice.

Šaljić je včeraj še povedal, da se mu je Mladić zahvalil, da zastopa njegovo družino. Iz tega sklepa, da je bil Mladić med dolgoletnim skrivanjem dobro obveščen, še poroča RTS.

Včeraj po srbskih mestih protesti
V protestih ob aretaciji haaškega obtoženca, nekdanjega poveljnika vojske republike Srbske Radka Mladića, sta bili včeraj ranjeni dve osebi.

Okoli 500 protestnikov se je zbralo pred stavbo Radio-televizije Vojvodina. Tam je prišlo do fizičnega obračuna z eno osebo, po tem pa je izbruhnil pretep, v katerem je morala posredovati policija.

Fotografije protestov si lahko ogledate tukaj.

Protestniki so nato poskušali vdreti v prostore pokrajinskega odbora v Srbiji vladajoče Demokratske stranke.

Razbili so nekaj oken in vzklikali gesla, kot so "Boris, reši Srbijo in se ubij", "Tadić, ustaš" in "Vstani, Srbija". Poleg predsednika države Borisa Tadića demonstranti niso našli lepih besed niti za notranjega ministra Ivico Dačića.

V Beogradu se je zbralo okoli 200 protestnikov, policija pa jih je privedla 35.

Notranji minister: Razmere pod nadzorom
Dačić je v pogovoru za državno televizijo včeraj zvečer zatrdil, da se v več mestih zbirajo skupine protestnikov, a da so razmere pod nadzorom. Protesti so napovedani tudi v prihodnjih dneh, policija pa je poostrila varovanje na sodišču, kjer se Mladić nahaja, ter na konzularno-diplomatskih predstavništvih.

Državljane je pozval, naj ne kršijo javnega reda in miru ter se izognejo incidentom, kakršni so sledili aretaciji Radovana Karadžića leta 2008.

Veleposlaništvo Srbije v Sloveniji: "Srbija potrdila dosledno politiko"

"Z aretacijo Ratka Mladića je Srbija potrdila svojo dosledno politiko in odločnost, da konča sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, " so v sporočilu za javnost zapisali na Veleposlaništvu Republike Srbije v Sloveniji.

Pristojni organi Srbije nadaljujejo preiskavo z namenom ugotovitve okoliščin, pod katerimi se je Ratko Mladić skrival do odvzema prostosti.

Poudarjajo, da bodo organi Republike Srbije storili vse, da skupinam, ki nasprotujejo celovitemu sodelovanju s Hagom, onemogočijo morebitne poskuse notranje destabilizacije. "Ne pričakujemo nobenih političnih nemirov."

Z odvezmom prostosti Mladiću je bila tako odstranjena najpomembnejša formalna in politična ovira v postopku pridobitve statusa kandidatke in določitve datuma začetka pogajanj o članstvu. "Srbija je s tem pokazala nedvomno opredelitev za vključevanje v EU in izvedbo reform v družbi. To je tudi pomemben korak v procesu soočanja družbe z dejstvi in posledicami politike in nasprotij iz 90-ih let in predstavlja dodatni prispevek procesu sprave na območjih nekdanjih jugoslovanskih republik. Ta proces podrazumeva, da bodo vsi zločinci procesuirani kot tudi da imajo vse žrtve enak tretma v vsakem, posebej v pravosodnem pomenu. Iz tega razloga Republika Srbija vztraja pri zahtevi, da se z mandatom VS ZN ustanovi neodvisno mednarodno telo za preiskavo trgovine z človeškimi organi, o kateri je poročal tudi Dick Marty, poročevalec Sveta Evrope,"  so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi ponavljajočih se neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja pod tem člankom izključili.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.