Mladić izven Srbije?

Foto: Žurnal24
Po včerajšnji preiskavi v Srbiji današnja ugibanja, da se Mladić ne nahaja v Srbiji. Lahko da je v kakšni državi, ki ne želi uspešne vključitve Srbije k Uniji.
Oglej si celoten članek

Analitik ameriške neodvisne agencije za strateške raziskave Stratfor Marko Papić poudarja, da ni moč izključiti teze, da se najbolj znana haaška begunca, Ratko Mladić in Goran Hadžić, ne nahajata v Srbiji. Razmišlja, da bi lahko bila v kakšni izmed držav, ki "si niti ne želijo uspešnega vključevanja Srbije v Evropsko unijo".

Papić po pisanju današnjega Blica ravno tako ocenjuje, da je odločnost Beograda, da najde oba begunca, nesporna; pri tem so lahko natanko takšne ovire, ki tudi Ameriki preprečujejo, da bi prijela Osamo Bin Ladna.

"Po naših ocenah Srbiji v tem trenutku največjo težavo predstavljata Ratko Mladić in Goran Hadžić. Vendar je na daljši rok to pravzaprav tudi nevarnost. Tudi če Beogradu begunca uspe najti, se lahko Kosovo spremeni v novo prepreko, saj je v končni fazi vse v rokah Bruslja,“ je povedal Papić v intervjuju za radijsko postajo Svobodna Evropa.

Na vprašanje, kako gleda na povečanje nagrade z milijona na deset milijonov evrov za informacije o Mladiću ali Hadžiću, je povedal, da Stratfor od vsega začetka meni, da je ta vlada odločena oba begunca prijeti. Povišanje nagrade pa je po njegovih besedah moč razumeti tudi kot marketinško potezo pred prihodom tožilca haaškega sodišča v Beograd, ki pa"vendarle ne pomeni, da je odločnost za prijetje kaj manjša".

Po Papićevih besedah je problem v tem, da se zelo verjetno Mladić in Hadžić skrivata v kakšni izmed držav, ki si njunega prijetja ne želijo. "Morda se ravno z Bin Ladnom skrivata v Pakistanu ali Afganistanu. Kaj naj v tem primeru stori srbska vlada?“ se sprašuje Papič in dodaja, da lahko ubežnika tudi umreta, pa za to nihče ne izve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.