Mladić pred žrtvami

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Začetek sojenja. S krvnikom Srebrenice se bodo soočili vojaki Združenih narodov in redki, ki so preživeli genocid.
Oglej si celoten članek

"Mislim, da sojenje ne bo odgovorilo na ključno vprašanje vojne v Bosni – ali je bila Srebrenica plod hipne, nore odločitve enega generala ali načrtovano dejanje vrha srbske politike," dva dni pred predvidenim začetkom sojenja enemu od največjih krvnikov balkanskih vojn Ratku Mladiću razlaga Florence Hartmann, nekdanja svetovalka haaške tožilke Carle del Ponte.

Nad Mladića s 400 pričami

"Če bi sodišče odgovorilo na to vprašanje, bi se morala mednarodna skupnost vprašati, ali smo naredili dovolj, da bi genocid v Srebrenici preprečili," je prepričana.

Sojenje se bo začelo z uvodnim govorom tožilstva, ki bo v naslednjih tednih pred Mladića po neuradnih ocenah poklicalo okoli sto prič, 300 pa naj bi jih pričalo pisno. "Njihovo natančno število še ni znano. Za zdaj jih je prijavljenih 24," pravi tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić in dodaja, da bodo pričali tudi številni vojaki mednarodnih sil, ki so bili med vojno v Bosni.

Med pričami naj bi bili tudi redki Bošnjaki, ki so preživeli pokole Mladićevih vojakov.

Konec zanikanja genocida

"Za svojce žrtev in preživele bi sojenje pomenilo veliko več, če bi se zgodilo takoj po vojni, ne pa šele zdaj," je prepričana Hartmannova. Dodaja, da bo sojenje vseeno pozitiven premik, ker "ljudje njegovih zločinov ne bodo mogli več zanikati, kar se v zadnjih letih vse pogosteje dogaja. Za nekatere je še vedno junak."

Česa je obtožen Ratko Mladić

  • Genocid. Po mnenju tožilstva je odgovoren za poboj več kot sedem tisoč moških, ki so ga julija 1995 v Srebrenici izvedli vojaki pod njegovim poveljstvom.
  • Obleganje Sarajeva. Obtožnica ga bremeni odgovornosti za 44-mesečno obleganje Sarajeva, v katerem so njegove sile z ostrostrelci in granatami pobile okoli deset tisoč civilistov.
  • Umori. Mladić je obtožen tudi za poboje v vzhodni in severozahodni Bosni. Obtožnica navaja več kot 70 primerov množičnih umorov v 20 občinah.
  • Mučenje in posilstva. Obtožen je, da so vojaki pod njegovim poveljstvom mučili, posiljevali, zanemarjali ter fizično in psihično mučili civiliste, ki so jih imeli zaprte v 58 centrih za pridržanje v 22 občinah po vsej Bosni.
  • Etnično čiščenje. Tožilstvo dokazuje, da je vse omenjene zločine Mladić zagrešil z namenom dokončnega iztrebljanja bosanskih muslimanov, tam živečih Hrvatov ter vseh drugih nesrbskih prebivalcev Bosne in Hercegovine.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.