Množični grobovi rastejo kot gobe po dežju

Foto: Reutres Množično grobišče v Libiji Foto: Reutres Množično grobišče v Libiji Foto: Reutres Množično grobišče v Libiji
V Libiji vse več dokazov vojnih zločinov. Po podatkih Rdečega križa našli že 13 množičnih grobišč. Cameron in Sarkozy napovedala boj do konca.
Oglej si celoten članek

Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so začele z obsežno ofenzivo v mestu Sirte, rojstnem kraju Moamerja Gadafija. Uporniki so kljub odporu prepričani, da ga bodo lahko zatrli. Zaenkrat naj bi v bojih ena oseba umrla, pet je ranjenih.

Odkrili številne množične grobove

Po podatkih Rdečega križa so v preteklih tednih v Libiji odkrili najmanj 13 množičnih grobišč. Dvanajst grobišč s 125 trupli so našli v okolici Tripolija, enega s 34 žrtvami pa so odkrili v gorski vasi Gala na zahodu Libije.

Po besedah predstavnika Rdečega križa Stevena Andersona praktično vsak teden odkrijejo novo grobišče. Zločine so zakrivili tako tisti, ki so ostali lojalni dolgoletnemu libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju, kot tudi uporniki, ki zdaj prevzemajo oblast.

Sarkozy bo nagovoril množico

Na obisk v Libijo sta prispela francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron. Sta prva zahodna voditelja, ki sta se v Libijo odpravila po padcu režima libijskega samodržca Moamerja Gadafija konec avgusta.

V Tripoliju sta se sestala z vodstvom uporniškega nacionalnega prehodnega sveta, obiskala eno od bolnišnic in se nato odpravila še v Bengazi, ki je bil vse od začetka središče upora proti Gadafiju.

"V Libiji dokler bo treba"

Cameron je napovedal, da bo Nato nadaljeval z misijo v Libiji "dokler bo treba", vse za to, da bi zaščitili Libijce. Dodal je, da v novi Libiji Gadafi nima nobene besede. "Ni še konec. Pomagali vam bomo najti Gadafija in ga pripeljati pred roko pravice." Sarkozy je opozoril, da je Gadafi še vedno nevaren in da je treba dokončno odstraniti preostale utrdbe, ki so še pod nadzorom njegovih sil.

Cameron je Libijcem zagotovil, da je Velika Britanija pripravljena pomagati. Sprostili bodo še 13,7 milijarde evrov zamrznjenih sredstev takoj, ko bo Varnostni svet ZN sprejel resolucijo, ki jo bosta Velika Britanija in Francija predložili v petek. Sarkozy je ob tem poudaril, da Zahod nima "nobenega prikritega motiva" za pomoč Libiji. "Ne zahtevamo nobene posebne obravnave ali izvzetja iz pravil. To, kar smo naredili, smo naredili, ker smo menili, da je prav," je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.