Strašljivi posnetki: Kabul padel, ljudje množično bežijo, plezajo na letala

Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul Foto: Epa Kabul
Talibani so po zavzetju predsedniške palače v Kabulu v izjavi medijem razglasili zmago.
Oglej si celoten članek

Talibani so po zavzetju afganistanske prestolnice Kabul in tudi predsedniške palače v novinarski konferenci, ki jo je med drugim prenašala televizija Al Jazeera, razglasili zmago. Pri predaji predsedniške palače so bili prisotni tudi trije predstavniki afganistanske vlade, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Iz posnetkov Al Jazeere je videti vodje talibanov, ki obkroženi z oboroženimi varnostniki v predsedniški palači nagovarjajo novinarje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ansa navaja, da je visoki funkcionar talibanov za področje varnosti zatrdil, da so predsedniško palačo prevzeli brez prelivanja krvi.

Le nekaj ur pred tem je afganistanski predsednik Ašraf Gani zapustil državo, "da bi preprečil prelivanje krvi". Kot poroča Ansa, ki se sklicuje na Al Jazeero in časnik Guardian, naj bi pribežal v Uzbekistan.

ZDA poslale dodatnih tisoč vojakov

Ameriški predsednik Joe Biden pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Afganistan poslal dodatnih 1000 ameriških vojakov, ki naj bi pomagali pri evakuaciji ameriških državljanov iz te države.

Foto: Epa Kabul

Afganistanski podpredsednik Abdulah Abdulah je že popoldne pojasnil, da varnostne sile še naprej skrbijo za red v Kabulu, talibane pa je pozval, naj ne zasedejo mesta, dokler ne bodo končani pogovori o prenosu oblasti.

Afganistanski talibani so sicer danes sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo miren prenos oblasti, in napovedali, da ne bodo izvajali nasilja nad ljudmi.

Združeni narodi so že pozvali k spoštovanju pravic žensk in deklet v Afganistanu.

Foto: Epa Kabul

ZN bo o Afganistanu razpravljal danes

Varnostni svet Združenih narodov pa naj bi po poročanju nekaterih agencij v ponedeljek razpravljal o situaciji v tej državi po talibanskem prevzemu oblasti. Britanski premier Boris Johnson je k temu pozval tudi Nato. Johnson se je sicer o dogajanju v Afganistanu danes pogovarjal tako z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom kot z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom, so sporočili iz Johnsonovega kabineta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 19:24 16. Avgust 2021.

    😂😂😂 Biden’s Secretary of State, Tony Blinken, informs the Taliban that they cannot enter US Embassy in Kabul, unless they …

  • 19:21 16. Avgust 2021.

    Kar dobro napisano, ker so na obeh straneh izgubile male prestraseno pokakane glistice. Na eni strani kosmate, na nasi pa …

  • F16
    11:41 16. Avgust 2021.

    Afganistan prevzeli Talibanci, Slovenijo pa Janšisti. Ne vidim bistvene razlike.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.