Močna neurja terjala smrtne žrtve, med njimi tudi otroci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Osrednjo in južno Evropo so včeraj prizadela močna neurja.
Oglej si celoten članek

Večji del srednje in južne Evrope so v četrtek zajela močna neurja, pri čemer je umrlo najmanj 12 ljudi, med njimi tudi trije otroci. Za večino žrtev so bila usodna drevesa, ki so jih zrušili močni sunki vetrov. O smrtnih žrtvah so poročali iz Italije, Avstrije in francoskega sredozemskega otoka Korzika, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sunki vetra do 224 kilometrov na uro

Najhuje je bilo na Korziki, kjer je neurje z vetrovnimi sunki, ki so dosegli hitrost do 224 kilometrov na uro, terjalo pet smrtnih žrtev. "Podatki o številu žrtev so začasni, saj reševalne službe še vedno iščejo pogrešane osebe," je na novinarski konferenci povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin in dodal, da je bilo ranjenih 20 ljudi, od tega štirje huje.

Med žrtvami je bila 13-letna deklica, ki je podlegla poškodbam, ko je v kampu na njo padlo drevo. 72-letna ženska je umrla, ko je na njeno vozilo padla streha. Na severu otoka je življenje izgubil tudi 46-letni moški, ko je drevo padlo na bungalov v Calviju. Umrla sta še dva človeka, ribič in ženska, ki je vozila kajak.

Oblasti so razglasile stanje naravne katastrofe, v iskanje pogrešanih pa so napotile 300 reševalcev, ki jim pomagajo helikopter in dve letali. V 36.000 od približno 47.000 gospodinjstev je oblastem uspelo znova vzpostaviti oskrbo z elektriko, v pričakovanju novih neurij pa so bile odrejene evakuacije več počitniških kampov, poroča britanski BBC.

Foto: Profimedia Neurje na Korziki.

Vreme Vremenska huda ura. Popoldne več poškodovanih.

V Avstriji umrla dva otroka, v Italiji na dve osebi padla drevesa

Medtem sta ob jezeru v Šentandražu na avstrijskem Koroškem umrla dva otroka, še trije ljudje pa so umrli v Spodnji Avstriji, ker je nanje padlo drevo. 13 oseb je zaradi padajočih dreves utrpelo poškodbe, med njimi tudi pet otrok.

Neurje je prizadelo tudi severno in osrednjo Italijo, v Toskani pa so padla drevesa ubila dve osebi. Skupno je bilo ranjenih 20 oseb, zaradi dreves in poplav pa so bile zaprte ceste in prekinjen železniški promet. Močan veter je med drugim zajel Benetke, kjer so z zvonika na Trgu svetega Marka odpadli kosi opeke.

V Italiji so gasilci v četrtek opravili več kot 150 intervencij v deželah Ligurija in Toskana, neurja pa so močno prizadela tudi Emilijo-Romanjo.

Evropa se sicer že vse poletje spopada z ekstremnimi vremenskimi razmerami, od rekordnih temperatur in suš do poplav in neurij. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da so ekstremni vremenski pojavi so v zadnjih letih postali intenzivnejši in pogostejši predvsem zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.