Moskva: klimatizirani centri z zrakom

Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog letali%C5%A1%C4%8De Foto: Žurnal24 Kriusha dim smog Foto: Žurnal24 Laskovo dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Moskva dim smog Foto: Žurnal24 Kriusha dim smog Foto: Žurnal24 Kriusha dim smog Foto: Žurnal24 Kriusha dim smog Foto: Žurnal24 Kriusha dim smog
Moskva je še vedno ovita v gosto plast smoga. Oblasti so za prebivalce vzpostavile posebne klimatizirane centre. Iz prestolnice odhajajo diplomati.
Oglej si celoten članek

Ruska prestolnica s širšo okolico je še vedno zavita v gost dim smoga, ki so ga jugovzhodni vetrovi prinesli z območij, kjer že dva tedna gori šota in divjajo gozdni požari.

Požari še divjajo
V Rusiji sicer še vedno divjajo požari in nič ne kaže na umiritev. Ogenj divja na okoli 193.500 hektarjih ozemlja. Požari so doslej zahtevali 52 smrtnih žrtev, vremenoslovci pa napovedujejo, da se bodo visoke temperature nadaljevale tudi v naslednjih dneh.

Oblasti prebivalce pozivajo, naj ne zapuščajo domov in opozarjajo na posledice smoga na zdravje ljudi. Prebivalci in turisti po mestu nosijo zaščitne maske, vozniki avtomobilov vozijo po mestu s prižganimi lučmi, dim pa je prodrl celo do moskovske podzemne železnice, ki velja za enega najglobljih podzemnih železniških sistemov na svetu.

Napovedi vremenoslovcev niso prav nič obetavne. Najhujši vročinski val, kar ga pomnijo, se bo nadaljeval še naslednje dni. 25-letna Anna Kozyreva je povedala, da tega ne more več prenašati. "Moji starši so že zapustili mesto. Vse, kar si želim, je, da bi normalno lahko dihala, a moja služba mi ne dovoljuje, da bi kar šla," je potožila.

Več prebivalcev še pritožuje, da jim smog povzroča močno draženje v očeh, da lahko sploh dihajo, pa so prisiljeni pokrivati nos in usta z mokrim blagom.

"Smog je povsod, po domovih, v nakupovalnih centrih, na podzemni železnici," je povedal 29-letni arhitekt Roman Morozov.

Nevarni delci škodljivi za zdravje
Po podatkih pristojnih oblasti je stopnja ogljikovega oksida za 6,6 presegla dovoljene vrednosti. Zdravstveni strokovnjaki svarijo, da bi lahko majhni nevidni delci, ki jih je v zraku 2,2 krat več od dovoljenih vrednosti, škodovali zdravju ljudi, če pridejo v telo.

"Situacija je resnično ekstremna. Ljudje so v okoliščinah, v katerih ne bi smeli živeti," je povedal zdravnik Ivan Yurlov.

Mestne oblasti so za prebivalce vzpostavile 123 posebnih klimatiziranih centrov v vladnih poslopjih in bolnišnicah, kjer se lahko nadihajo zraka. Večina moskovskih stanovanj nima klimatskih naprav.

Ker so zdravstvene organizacije prebivalcem svetovale, naj konec tedna preživi zunaj Moskve, so bili turistični paketi popolnoma razprodani, prav tako so ljudje na veliko kupovali letalske in železniške vozovnice.

Zamude, odpovedi in vročina na letališčih

Dim je povzročil zamude in odpovedi več letov s tamkajšnjih letališč. Na moskovskem letališču Domodedovo je obtičalo okoli dva tisoč ljudi. Dim nad Moskvo je Domodedovo prizadel bolj od ostalih ruskih letališč, saj so morali preložiti več deset letov, številna letala pa niso mogla pristati.



"To je peklensko, vsi leti so preloženi ali odpovedani. Na tisoče potnikov čaka v vročini in smogu, klimatske naprave pa ne delujejo," se na letališču Domodedovo jezi eden od potnikov.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je za obnovo domov, ki so jih uničili ognjeni zublji, iz svojega žepa prispeval 9.000 evrov.

Diplomati odhajajo
Moskvo so s svojimi družinami zapustili številni zaposleni na poljskem, avstrijskem in kanadskem veleposlaništvu, je poročal lokalni radio. Več držav, med njimi ZDA, Nemčija, Velika Britanija in Francija, medtem odsvetujejo vsa nepotrebna potovanja na območja, ki jih ogrožajo požari.

V Moskvo naj bi se s poletnega oddiha danes vrnil župan ruske prestolnice Jurij Lužkov, je povedal njegov namestnik Vladimir Resin. Na župana, ki naj bi bil na okrevanju zaradi poškodbe pri športu, so letele kritike, da se je obotavljal vrniti v prestolnico.

Pomoč iz evropskih držav
Francija je v Rusijo poslala letala za gašenje požarov, posebna vozila in okoli 120 gasilcev. Več letal je ponudila Italija. Iz Poljske je na poti proti Rusiji 155 gasilcev, Nemčija pa pripravlja 100.000 zaščitnih mask, gumijaste cevi, črpalke in generatorje. Opremo naj bi po podatkih nemškega notranjega ministrstva dostavili v ponedeljek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.