Možen referendum o imenu Makedonije

Foto: Žurnal24 Makedonski mediji so poročali, da je Nimetz tokrat predlagal imena Severna, Nova
Makedonski premier Nikola Gruevski je napovedal možnost referenduma o imenu Makedonije. "Če najdemo dobro rešitev, bomo o vprašanju imena izvedli referendum," je dejal.
Oglej si celoten članek

Makedonija se z Grčijo, ki z njenim imenom ni zadovoljna, ker se tako imenuje tudi njena severna pokrajina, pogaja v sklopu ZN. V Atenah zahtevajo spremembo imena, češ da to izraža težnje Makedonije po grškem ozemlju. Grčija je zaradi spora z imenom na začetku aprila na vrhu Nata v Bukarešti preprečila, da bi Makedonija dobila povabilo v članstvo v zavezništvo, ovira pa tudi njen napredek na poti v EU.

Makedonski premier Nikola Gruevski se je danes v Bruslju sestal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Javierjem Solano, ki je prepričan, da se bodo vse države članice potrudile, da bi našle rešitev za problem Grčije. O tem so zunanji ministri EU razpravljali v ponedeljek v Luksemburgu, ko je Grčija ostro nasprotovala spodbudi Makedoniji na poti v EU. O Makedoniji bodo v petek na srečanju v Bruslju razpravljali tudi evropski voditelji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.