Možganojeda ameba v vodovodu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zdravstvene oblasti v Louisiani so v vodovodnem sistemu, ki oskrbuje več kot 12.000 ljudi, odkrile prisotnost izjemno nevarne "možganojede“ amebe.
Oglej si celoten članek

Iz tega vodovodnega sistema se oskrbujejo mesta Reserve, Garyville in Mt. Airy. Naegleria fowleri  pri človeku povzroča primarni amebni meningoencefalitis. Ameba povzroči hudo vnetje možganov, razžiranje živčnega tkiva, kar pripelje do smrti v enem do dvanajstih dni po izpostavljenosti amebi. Bakterija najbolje uspeva v topli sladki vodi, najdemo jo lahko v rekah in jezerih. Do možganov potuje preko nosnih membran, s človeka na človeka se ne prenaša.

Za zdaj niso zaznali, da bi se dejansko kdo tudi okužil z bakterijo, poroča USA Today. Vodovodno podjetje bo bakterije uničilo s klorom, po dveh mesecih bodo opravili nove teste.  Voda je po zagotovilih oblasti ves ta čas ustrezna za pitje, opozarjajo pa, naj ne pustijo, da bi jim voda zašla v nos med  tuširanjem ali kopanjem.

Pogoste težave

To je že tretjič letos, da so v tej zvezni ameriški državni, odkrili prisotnost te amebe v vodovodnem sistemu. Lani je zaradi okužbe umrl otrok, leta 2011 pa dve odrasli osebi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.