Mraz še vedno mori po Evropi

Foto: EPA Sneg in zima. Foto: EPA Sneg in zima. Foto: EPA Sneg in zima. Foto: EPA Sneg in zima. Foto: EPA Sneg in zima. Foto: EPA Sneg in zima.
Deli Evrope so bili tudi danes ukleščeni v mraz in sneg. Izredno nizke temperature so davi zabeležili v Rusiji, kjer je zaradi silovitega vetra brez elektrike ostalo na tisoče ljudi. Mraz ne popušča niti v vzhodni in osrednji Evropi in je znova zahteval smrtne žrtve.
Oglej si celoten članek

V mestu Novorosijsk in okoliških vaseh ob Črnem morju na jugu Rusije je silovit veter ponoči poškodoval daljnovode in odkrival strehe, brez elektrike pa je ostalo 28 tisoč ljudi. Zaradi poškodb kot posledic vetra je moralo 74 ljudi poiskati pomoč v bolnišnici.

Temperature v Rusiji so se danes gibale med 22 in 33 stopinj Celzija pod ničlo, na območju Kolime na ruskem Daljnem vzhodu pa so izmerili celo 55 stopinj pod ničlo.

Hud mraz je od začetka leta v Rusiji sicer zahteval že 110 življenj, je sporočilo rusko ministrstvo za zdravje.

Izredno nizke temperature so danes znova izmerili tudi v Romuniji, Belorusiji, Ukrajini in na Poljskem. Gibale so se med 20 in 30 stopinj pod ničlo. V Ukrajini je od začetka hladnega vremena umrlo najmanj 130 ljudi. Na Poljskem pa so ponoči zabeležili še pet smrtnih žrtev.

V Bolgariji, kjer je zaradi mraza doslej umrlo enajst ljudi, nizke temperature povzročajo težave tudi v rečnem prometu na Donavi. Na njej nastajajo ledene ploskve, pri mestu Ruse in vzhodno od njega pa je zamrznjenih 90 odstotkov reke, so danes sporočile bolgarske oblasti.

Težave tudi na Balkanu

O težavah z mrazom poročajo tudi z Balkana. V Srbiji je zaradi mraza, ki je zajel državo, doslej umrlo 12 ljudi, je danes poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na predstavnika srbskega notranjega ministrstva. Zaradi nizkih temperatur in snega so izredne razmere razglasili v 38 občinah, od sveta pa je odrezanih okoli 70 tisoč ljudi.

V BiH je mraz v zadnjih 24 urah zahteval tri življenja, vse tri žrtve pa so zabeležili na območju Mostarja. Razmere so sicer še vedno najhujše v Hercegovini, kjer imajo že več dni težave z oskrbo z elektriko in vodo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz Črne gore poročajo o težavah zaradi obilice snega, silovitega vetra in tudi nizkih temperatur, ki so doslej terjale dve življenji. Najhuje je še vedno na severu države, kjer je neprehodnih večina cest, skoraj vse vasi pa so odrezane od sveta. V krajih Mojkovac in Kolašin so zaradi snega že 48 ur brez elektrike. Drugod po državi se razmere normalizirajo, poroča Tanjug.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.