Mučili BBC-jeve novinarje

Foto: Žurnal24 Eden od prijetih BBC-jevih novinarjev, Feras Killani, skupaj s snemalcem Goktaye
Varnostne sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija so prijele in preteple BBC-jevo ekipo, ki se je poskušala prebiti v zahodni del mesta Zavija.
Oglej si celoten članek

Trojico so po poročanu BBC prijeli v ponedeljek, jih odpeljali v vojaško naselje v Tripoliju, kjer so jih zadrževali 21 ur, jim zavezali oči, zvezali roke in jih pretepli. "Postavili so nas v vrsto proti zidu. Jaz sem bil zadnji v vrsti in sem gledal v zid," je povedal eden izmed njih, Chris Cobb Smith. "Videl sem moškega v preprosti obleki z majhno brzostrelko v rokah," je povedal. "Kričal je name, nato se mi je približal, mi postavil brzostrelko za vrat in dvakrat pritisnil na sprožilec," je dejal in dodal, da so krogle švignile mimo njegovih ušes. "Vojak se je samo smejal."

BBC je v izjavi za javnost ostro obsodil nasilje nad njihovimi novinarji. "Varnost osebja je naša primarna skrb, še posebej če delajo v težkih okoliščinah. Bistveno je, da lahko novinarji, ki delajo za BBC ali druge medijske organizacije, poročajo o položaju v Libiji brez strahu pred napadi," je dejala Liliane Landor iz BBC Global News. "Kljub tem napadom bo BBC nadaljeval poročanje iz Libije za gledalce v Libiji in zunaj nje."

Vladne sile že peti dan s topništvom in tanki napadajo Zavijo, ki leži 50 kilometrov stran od prestolnice Tripoli, da bi jo odvzele nadzoru upornikov. Nekateri viri navajajo, da je mesto že padlo v roke vladnim silam. Državna televizija po poročanju BBC-jevega novinarja Wyreja Daviesa prikazuje vladne vojake in njihove podpornike v središču mesta. "A Zavija je pravzaprav relativno majhno provincialno mesto," pravi Davies. "Vladne sile so ga zavzele, da bi pokazale svojo moč, a bodo morale, če bodo želele prevzeti nadzor v Libiji, vnovič zavzeti mesta na vzhodu, kjer je pozicija upornikov bistveno močnejša."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.