Na avtocesti se je avtobus zaletel v steber, mrtvih vsaj 16 najstnikov

Foto: EPA
Foto: EPA
Na avtocesti na severu Italije blizu Verone se je v petek zvečer zgodila nesreča, ko se je madžarski avtobus zaletel v steber in zagorel.
Oglej si celoten članek

Po podatkih gasilcev je umrlo najmanj 16 ljudi, 13 je huje poškodovanih, od tega je eden v komo. Lažje poškodovanih je 13 potnikov, 12 potnikov pa jih je odneslo brez poškodb, je sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Na avtobusu je bilo 54 potnikov in dva šoferja. 

Foto: EPA Verona

"Smo v stalnih stikih z italijanskimi oblastmi," je poudaril Szijjarto in zagotovil, da bo država pokrila vse stroške vrnitve žrtev prometne nesreče domov. Družinski člani nekaterih potnikov na avtobusu so po poročanju Anse že na poti v Italijo. 

Vračali so se iz Francije

Na avtobusu, ki se je vračal iz Francije na Madžarsko, so bili večinoma dijaki klasične gimnazije iz Budimpešte, stari med 14 in 18 let. Z njimi so bili tudi učitelji in starši, je pojasnila madžarska generalna konzulka iz Milana Judit Timaffy, ki je dopoldne prispela v Verono, da bi se srečala s preživelimi v nesreči, ki se je zgodila malo pred polnočjo. Poškodovane so odpeljali v bolnišnico v Verono.

Med žrtvami bi lahko bil tudi francoski voznik avtobusa s svojo družino, je poročala italijanska tiskovna agencija Agi. Ta je tudi poročala, da naj bi se dijaki vračali s šolskega izleta v Franciji.

Foto: EPA Verona

Nesreča se je zgodila malo pred polnočjo na italijanski avtocesti A4 Torino - Trst pri izvozu Verona vzhod. Ob trku so plameni zajeli celoten avtobus. S fotografij je razvidno, da je požar povsem uničil notranjost avtobusa, ki se je spremenil v požgano lušino.

Nekaj žrtev je vrglo iz avtobusa, večina pa je umrla v avtobusu, v katerem so našli zoglenela trupla. Slednje bo oteževalo identifikacijo trupel.

Več potnikov, ki so sedeli v zadnjem delu avtobusa, se je rešilo tako, da so razbili stekla. "Profesor telesne vzgoje se je vrnil v goreči avtobus in uspel rešiti več potnikov, ki so bili še v njem. V bolnišnici ga zdravijo zaradi hudih opeklin hrbta," je pojasnila konzulka.

Vzrok nesreče še ni znan

Predstavnik prometne policije v Veroni je dejal, da v nesrečo ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo, tako da je verjeten vzrok nesreče tehnična ali človeška napaka. Možno bi bilo, da je voznik zaspal. Po poročanju Anse pa preiskovalci ne izključujejo nobene možnosti, niti tehnične napake. Med drugim preverjajo izjave tovornjakarja, ki je prijavil, da je okoli 30 kilometrov pred krajem nesreče videl, da je imelo eno od koles avotbusa težave. 

Policija bo morala rekonstruirati dogajanje na avtocesti. Med drugim bodo s pomočjo avtocestnih kamer preverjali, ali sta voznika avtobusa upoštevala predpise o maksimalnem času vožnje. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.