Na cesto 4.200 javnih uslužbencev?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grški parlament bo danes zvečer potrjeval sporni zakon, ki predvideva občutno krčenje delovnih mest v javnem sektorju, med drugim v učiteljskih vrstah in upravi na lokalni ravni.
Oglej si celoten članek

Sprejem zakona je pogoj za prejem naslednjega obroka posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada v višini 2,5 milijarde evrov, na katerega država računa še ta mesec.

Mednarodni posojilodajalci od Grčije zahtevajo, naj dokonča obljubljeno reformo razbohotenega javnega sektorja. Že letos naj bi v državi odpustili okoli štiri tisoč javnih uslužbencev, do konca prihodnjega leta pa 15 tisoč.

Na cesto 4.200 uslužbencev

Zakon, o katerem bodo poslanci glasovali, predvideva oblikovanje posebne sheme, v kateri naj bi že ta mesec pristalo 4.200, do konca leta pa še več tisoč javnih uslužbencev. Ti bodo prvih osem mesecev na prisilnem dopustu in bodo prejemali 75 odstotkov svoje plače, nato pa naj bi bili premeščeni na druga delovna mesta.

Vodilni sindikat GSEE je zakon označil kot "nagrobni kamen" za grške delavce.

Stavka javnih uslužbencev že tretji dan

Potrditev zakona velja za velik preizkus koalicijske vlade konservativnega premiera Antonisa Samarasa in njegovega namestnika, socialista Evangelosa Venizelosa. Po nedavnem izstopu manjše koalicijske partnerice ima vlada trenutno v parlamentu tesno večino 155 od skupno 300 poslancev.

Zaradi zakona v Grčiji tretji dan stavkajo javni uslužbenci, glavna sindikata pa sta v torek pripravila splošno stavko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.