Na Danskem preprečili teroristični napad

Foto: Žurnal24 Danska policija preiskuje kraj, na katerem so obveščevalci aretirali enega od os
Danska obveščevalna služba PET je na območju danskega glavnega mesta v noči na torek aretirala osem islamskih skrajnežev, ki so imeli stike z vodilnimi predstavniki teroristične mreže Al Kaida.
Oglej si celoten članek

" Z aretacijo smo preprečili teroristični napad," je sporočil vodja PET Jakob Scharf in dodal, da bili aretirani v neposredni zvezi z Al Kaido, vendar ob tem poimensko ni navedel vodilnih ljudi Al Kaide, s katerimi naj bi aretirani imeli stike.

Kaj ali kdo je bil cilj napada, Scharf ni razkril. Med aretiranimi je šest danskih državljanov in dva tujca z dovoljenjem za bivanje na Danskem. Osumljene, ki so afganistanskega, pakistanskega, somalijskega in turškega rodu, so dalj časa nadzorovali, aretirali pa so jih, ko so zbrali dovolj dokazov proti njim, je še povedal vodja PET in dodal, da so danski preiskovalci sodelovali z " nekaterimi tujimi preiskovalci".

Današnje aretacije so tretja operacija danske policije proti domnevnim teroristom po letu 2005. V sredo se bo v Koebenhavnu začelo sojenje četverici, ki je obtožena, da je načrtovala napade na cilje na Danskem in v Evropi. Februarja letos pa je sodišče danskega državljana palestinskega rodu Abdula Basifa Abuja Lifo obsodilo na sedem let zapora zaradi načrtovanja napada na nek cilj v Evropi.

Na Danskem več kot dve desetletji ni bilo nobenega terorističnega napada, vendar so teroristični napadi v Londonu julija 2005 okrepili bojazni, da bi lahko bila ta skandinavska država zaradi sodelovanja v vojaški operaciji pod vodstvom ZDA v Iraku tarča napadov. Danska je letos iz Iraka umaknila svojih 460 vojakov in jih nadomestila z manjšim vodom zračnih sil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.