Na desetine mrtvih v Bengaziju

Foto: Reuters Libija, spopadi, protestniki Foto: Žurnal24 Libija, spopadi, protestniki Foto: Žurnal24 Libija, spopadi, protestniki
V libijskem Bengaziju je bilo ubitih najmanj 28 ljudi, 60 pa je bilo ranjenih, ko so protestniki napadli sedež upornikov, ki so se borili proti nekdanjemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju.
Oglej si celoten članek

Spopadi so izbruhnili v soboto, ko je več deset protestnikov, nekateri od njih so bili tudi oboroženi, obkolilo sedež brigade in zahtevalo razpustitev in razorožitev brigade, ob tem pa so pozvali, naj proti Ščitu Libije posredujejo še libijske varnostne sile.

"Doslej smo identificirali 28 mrtvih in približno 60 ranjenih," je povedal zdravnik v bolnišnici v Bengaziju.

A libijske oblasti, ki po padcu Gadafija še niso bile uspešne pri oblikovanju nove profesionalne vojske in policije, pogosto prosijo ravno Ščit Libije, da posreduje v raznih plemenskih konfliktih, ki kar naprej pretresajo Libijo.

Predstavnik skupine Ščit Libije Adel Tahruni je sporočil, da je umrl en pripadnik njihove skupine, sedem pa je bilo ranjenih. Tahruni je ob tem branil "legitimnost" brigade in dejal, da je nedavno uradno prešla pod okrilje libijskega obrambnega ministrstva. Dodal je še, da so se med miroljubne demonstrante pred poslopjem Ščita Libije pomešali oboroženi napadalci, ki so začeli streljati na poslopje in metati improvizirane eksplozivne naprave.

Predstavnik libijskih oboroženih sil, polkovnik Ali al Šiki, pa je dejal, da je brigada "rezervna sila libijske vojske" in da je bil sobotni napad enakovreden "napadu na legitimne oblasti".

Libijski premier Ali Zeidan je ponoči sporočil, da so pripadniki Ščita Libije zapustili napadeni sedež in da je libijska vojska prevzela nadzor nad lokacijo in težkim orožjem, ki ga je tam našla. Zeidan je še napovedal preiskavo incidenta in vse vpletene strani pozval, naj ohranijo mirno kri.

Nove libijske oblasti so bile sicer neuspešne pri razorožitvi in razpustitvi nekdanjih uporniških skupin, a istočasno poskušajo nekatere legitimirati kljub velikemu nasprotovanju libijskega prebivalstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.