Na eni strani kaos, na drugi zgledna organiziranost

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Opatovac. Hrvaški sprejemni center za begunce. Prišlo je do velike zmede z otrokom, ki ga je iz kroga njegove družine nekdo pograbil in vzel s seboj.
Oglej si celoten članek

"Žal imamo tudi brezkompromisne ljudi, ki ne izbirajo sredstev, kako bi prišli do svojega cilja," je prizor komentiral hrvaški policist. Šlo je za primer v trenutno najbolj obremenjenem hrvaškem begunskem sprejemnem centru, Opatovac. Eden izmed beguncev je pograbil otroka in se pretvarjal, da je njegov, da bi tako čim prej prišel do svojega sedeža na avtobusu. Te so namreč najprej rezervirali le za begunce z otroki.

Ko je prišel do sedeža na avtobusu, je otroka mirno pustil samega, izgubljenega v množici. K iskanju njegovih staršev je hitro pristopil eden izmed sirskih beguncev, ki je stal v bližini, reagirali so tudi hrvaški policisti. Do podobnih primerov je, kot poročajo hrvaški portali, včeraj v begunskih sprejemnih centrih prišlo večkrat.

Posredovanje policije

Ko je včeraj popoldne v begunski sprejemni center Opatovac prispel prvi avtobus za begunce, ki jih je odpeljal v Tovarnik pred madžarsko mejo, je med njimi morala posredovati policija, ki je preprečila stampedo. Na vrata avtobusa je pritiskalo več sto beguncev, med njimi je prišlo do glasnih prepirov in preprivanja. Nič bolje ni bilo niti ob prihodu naslednjih avtobusov.

Na eni strani so tako policisti za red skrbeli pri vhodu v avtobus, na drugi strani pri samem vhodu v sprejemni center, kjer so begunci čakali na registracijo. Številni so preskakovali ograjo, da so jih policisti nato lovili znotraj centra.

Na eni strani kaos, na drugi zgledna organiziranost

Kot pišejo hrvaški portali je na eni strani prihajalo do velikih pritiskov na avtobuse, po drugi strani pa se je del množice tudi zgledno organiziral; del Sircev se je organiziral v skupine po 60 oseb, med sabo so določili tudi nekakšnega vodjo poti, ki jim je pri prihodu avtobusa dal znak, da naj se vkrcajo. 

Po drugi strani pa so med begunci tudi takšni, ki jih ne zanima nikakršna vrsta, nikakršen sistem, da bi se dokopali do svojega sedeža na avtobusu so, kot že navedeno, pripravljeni tudi odvzemati tuje otroke.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.