Na Everestu umrl legendarni alpinist

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Legendarni švicarski alpinist Ueli Steck je umrl med vzponom na najvišjo goro sveta.
Oglej si celoten članek

Nepalski turistični urad je sporočil žalostno vest. Švicarski alpinist Ueli Steck se je na Mount Everest poskušal povzpeti brez kisika in po novi smeri. Truplo štiridesetletnega alpinista, ki je bil znan po svojih hitrih vzponih, so s helikopterjem prepeljali v Katmandu, piše bbc.com. 

Še v sredo je na svojem Facebooku profilu zapisal, da je opravil hiter vzpon iz baznega tabora do višine 7.000 metrov nad morjem. Prepričan je bil, da je "aktivna aklimatizacija" najbolj učinkovit način prilagajanja na razmere, ki vladajo na visoki nadmorski višini. 

Foto: EPA Ueli Steck

Steck se je že povzpel na vrh Mount Everesta brez kisika, in sicer leta 2012. Pred dvema letoma je v 62 dneh opravil vzpone na vseh 82 alpskih vrhov, višjih od 4.000 metrov. 

Steck je prejel več nagrad za svoje vzpone. Postavil je nove standarde v alpskem plezanju in več sapojemajočih rekordov za hitre vzpone v klasičnih smereh. Znan je bil po svojem metodičnem pristopu in zmožnosti, da je vztrajal prek svojih meja. Leta 2015 se je v 2 urah in 47 minutah povzpel na Eiger preko severne stene.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:16 30. April 2017.

    Res je legenda.... samo kje?!

  • 12:51 30. April 2017.

    Alpinizem je smrtno nevarna zasvojenost.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.