Na evropskih borzah najslabše po letu 2009

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Današnji dan ne prizanaša evropskim in ameriškim borzam. Na udaru banke, pada pa tudi cena nafte. Evropske delnice zabeležile največji padec po marcu 2009.
Oglej si celoten članek

"Imeli smo nekaj mirnih dni, ampak pozabili smo, da je zunaj vojno območje in da je preprosto preveč nezaupanja v gospodarstvo," je za CNN povedal Frank Davis iz LEK Securities.

Tečaji na londonski FTSE so padli za 4,5 odstotka, tečaji na nemški borzi Dax pa za 5,8 odstotka. Newyorška borza pa je v jutranjem trgovanju že zabeležila padec tečajev za 3,7 odstotka.

"Ljudje so nervozni zaradi slabih izgledov svetovne ekonomije," je za BBC povedal eden od britanskih analitikov. "Zadnje čase so se vse ekonomske napovedi izkazale za preveč optimistične," dodaja.

Indeks tristo največjih evropskih delnic FTSEurofirst 300 je trgovanje zaključil s 4,9-odstotno izgubo vrednosti tečajev. To je največji dnevni padec po marcu 2009, poroča agencija Reuters.

Slabo banke, znova gor zlato in švicarski frank

Britanski Lloyds Banking Group je danes na primer izgubil kar 9,3 odstotka. Njegove delnice kot tudi delnice britanskih Barclays in RBS so letos že izgubile skoraj polovico vrednosti. Francoska Societe Generale je izgubila kar 12,3 odstotka vrednosti.

Zlato je danes znova doseglo rekordno vrednost, za pol odstotka pa je kljub prizadevanjem v nasprotno smer v primerjavi z evrom narasel švicarski frank. Za kar tri dolarje se je ob nezaupanju v svetovno ekonomijo znova pocenila tudi nafta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:48 19. Avgust 2011.

    Se mi zdi ta cela ekonomija kot en stroj, ki je par let deloval, zdaj pa bo ga razgnalo. <br …

  • 23:07 18. Avgust 2011.

    V rit nej si vtaknejo tele njihove ne vem kakšne ekonomske nebuloze ki nimajo najmanjše povezave z realnim življenjem. Tisti, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.