Na Facebooku razkazujejo drogo

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Orožje, denar, avtomobili, droga. To so sestavni deli vsakdana članov mehiških kartelov, ki ga delijo na družabnem omrežju Facebook.
Oglej si celoten članek

Na profilih kartelov in na svojih osebnih straneh posamezni člani kartelov promovirajo svoj življenjski slog. Na fotografijah, ki jih delijo z javnostjo, je mogoče videti velike količine drog in orožja. Kakor hitro so strani izbrisane s Facebooka, se spet pojavijo.

Karteli so začeli uporabljati družabna omrežja za svojo promocijo in boljšo javno podobo. "Oglašujejo svoje dejavnosti. V bistvu so se spremenili v lastno medijsko hišo," pravi analitik Antoine Nouvet. Z objavo takšnih fotografij karteli merijo na potencialne člane.

Nekateri karteli poskušajo ustvariti tudi pozitivnejšo sliko o sebi. Kartel Gulf je na svoji strani objavil video, v katerem so pokazali, kako so lokalnim prebivalcem po hurikanu Ingrid razdelili hrano, vodo in drugo pomoč. Video je imel skoraj pol milijona ogledov.

Vendar pa se lahko objavljanje takšnih fotografij izkaže za usodno. "Tehnologija, ki koristi kartelom, se lahko nenadoma izkaže za eno izmed njihovih ključnih ranljivosti," ocenjuje Nouvet. "To se lahko zgodi v Mehiki, če bo vlada izboljšala znanje in sprejela zakone za boj proti njim v kiberprostoru."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.