Na Finskem vnovičen proces glede prodaje oklepnikov Patrie Sloveniji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Prizivno sodišče v finskem kraju Turku bo jutri začelo prizivni proces glede prodaje oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria Sloveniji, v katerem so visoki uslužbenci tega podjetja obtoženi podkupovanja slovenskih uradnikov.
Oglej si celoten članek

Okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je peterico nekdanjih visokih uslužbencev Patrie 30. januarja lani sicer oprostilo, ker tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb. A tožilstvo se je na razsodbo pritožilo. Zdaj se bo na višjem sodišču začel pritožbeni postopek, ki bo pravzaprav neke vrste ponovno sojenje, s ponovno predstavitvijo dokazov s strani tožilstva in obrambe, pojasnjuje glavni finski tožilec v primeru Jukka Rappe.

Nekdanji visoki predstavniki Patrie so bili obtoženi podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov. Obtoženi so krivdo so ves čas zavračali.

Obravnave na prizivnem sodišču bodo potekale dvakrat tedensko, po koncu obravnav pa običajno traja še vsaj dva do tri mesece, da prizivno sodišče sprejme sodbo. Z objavo bo razsodba prizivnega sodišča postala pravnomočna, pritožba na vrhovno sodišče je možna le, če vrhovno sodišče to dovoli.

Za hrvaški primer že zaporna kazen

Slovenski primer je bil najprej združen s podobnim primerom suma podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški, a so ju ločili. V hrvaškem primeru je sodišče v Hämeenlinni prejšnji teden izreklo obsodilno sodbo dvojici nekdanjih vodilnih predstavnikov Patrie; Hulkkonen in Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie na Hrvaškem, sta bila obsojena na 20 mesecev pogojne zaporne kazni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:01 23. Februar 2015.

    SSDSS,JANŠA, PODKUPILI NEKATERE USTAVNE SODNIKE

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.