Na Hrvaškem dobili "pametna" avtobusna postajališča

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Po "pametnih" klopeh na Hrvaškem nov trend - "pametne" nadstrešnice, kjer lahko meščani napolnijo elektronske pripomočke.
Oglej si celoten članek

V hrvaškem Sisku so na Frankopanski in Lovrićevi ulici v tem tednu postavili nadstrešnico, s sončnimi celicami, ki proizvajajo električno energijo. S slednjo si nato lahko čakajoči napolnijo svoje elektronske naprave. Čakanje pa si lahko krajšajo tudi z brskanjem po internetu.

A to pravzaprav ni posebna novost, saj Hrvaška mesta v zadnjem letu praktično eno za drugim postavljajo "pametne nadstrešnice". Domače podjetje Energomobil je s svojimi inovativnimi izdelki očaralo hrvaške župane, ki njihove pametne nadstrešnice postavljajo kot po tekočem traku. Po poročanju hrvaškega portala Lider se zanje zanimajo tudi v Grčiji, Italiji in Egiptu. 

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL Pametna klop Poleg nadstrešnic občine že dlje časa nameščajo tudi "pametne" klopi z električnimi vtičnicami, internetno točko, senzorjem kvalitete zraka, ponoči pa ima še funkcijo javne razsvetljave. Hkrati je mogoče polniti štiri telefone telefone, tablice ali računalnike.

Svojo različico pametne klopi poleg hrvaškega podjetja Energomobila ponuja tudi domačin, ob izumu še študent, Ivana Mrvoša. Letos poleti mu je svojo inovacijo, ki jo je mogoče najti tudi v Zagrebu in Dubrovniku, prodati tudi v Avstralijo. Po poročanju Poslovnega dnevnika gre za posel v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, v obdobju petih let pa bodo izdelali 2700 pametnih klopi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.