Na Hrvaškem napeto po uvedbi PCT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Uvedba PCT je tudi na Hrvaškem sprožila odpor zaposlenih.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem z današnjim dnem stopa v veljavo pogoj PCT v sociali in zdravstvu, kar je sprožilo nasprotujoče odzive. 

Pred zagrebškim kliničnim centrom so se zbrali jezni protestniki. Med njimi so zaposleni v KBC Zagreb, brez potrdila PCT, ki ga potrebujejo za pristop do delovnega mesta. 

Po poročanju spletnega portala Index.hr gre večinoma za medicinske sestre in tehnike, med zbranimi ni zdravnikov.

"Epidemija je izmišljena"

Protestu so se pridružili številni delavci, ki ne delajo v kliničnem centru, pod vodstvom Andrije Klarića, lastnika telovadnice, ki je pred kratkim govoril na "Festivalu svobode", in duhovnika Zdravka Kneževića, ki je za Index.hr povedal, da je "epidemija izmišljena".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Protesti pred KBC Zagreb

Direktor kliničnega centra Ante Ćorušić pravi, da so poklicali policijo, in da med protestniki večina ni zaposlenih v bolnišnici. 

Ob 7. uri zjutraj je pred bolnišnico prišel tudi minister za zdravje Vili Beroš. Tam ga je pričakalo več deset protestnikov, ki so vpili "pustite nas, da delamo" ter ga izžvižgali. 

Berošu pred stavbo niso pustili do besede, vzklikajoč "izdaja" in "odstop", zato je minister izjavo za javnost podal v notranjosti stavbe. 

"Naš primarni interes je varnost"

"Noben začetek ni lahek," je dejal Beroš. "Priznavam pravico do različnega mišljenja, a, ko je virus povsod okoli nas, negirati njegov obstoj ni upravičeno. Ukrepi, o katerih govorimo, so začasni. Res smo mislili na vse."

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Protesti pred KBC Zagreb

Dodal je, da ne razume, zakaj se nekdo ne bi želel testirati. "Naš primarni interes je varnost," je še dejal Beroš. Na vprašanje, koliko časa bo trajalo brezplačno testiranje zdravstvenih delavcev, je dejal, da je to odvisno od epidemioloških razmer.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:12 5. Oktober 2021.

    Tudi sosedje imajo podobne težave s 'heretiki'. Verjamem, da je nekje tudi inkvizicija, saj niso tako daleč od nas. Pa …

  • 09:16 4. Oktober 2021.

    PCT je možno legalno uvesti tako na Hrvaškem kot v Sloveniji le, če testiranje plača država (tudi izgubljeni čas in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.