Na Hrvaškem opazili požigalca gozda

Foto: 24sata
Foto: 24sata
Na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini se borijo s požari. V Italiji in Avstriji pa imajo povsem drugačne težave: huda neurja z močnim vetrom in dežjem.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem je izbruhnilo več požarov. Najhuje je pri kraju Rudine, kjer so ognjeni zublji zajeli vsaj dve hiši in več avtomobilov.

150 gasilcem pri gašenju pomagata dva canadairja, dva helikopterja in dva zračna traktorja, a jim delo otežuje močan veter.

Videli požigalca

Na zadrskem območju je danes v roku manj kot ene ure izbruhnilo sedem velikih požarov. Takoj so posumili, da so bili požari podtaknjeni. To pa je potrdil tudi pilot letala za gašenje, ki je javil, da je iz zraka opazil osebo, ki je podtikala požare. Policija je že sprožila preiskavo, poročajo hrvaški mediji. 

Zaradi požara v bližini Šibenika so zaprli avtocesto med razcepoma Skradin in Vrpolje, zaprta je tudi državna cesta med Drnišem in Šibenikom. Požar je izbruhnil tudi v okolici Jasenovega v bližini avtokampa.

Istro so medtem prizadela neurja. Več ljudi, med njimi tudi 11-letnega Slovenca so morali reševati iz morja. Neurje je odneslo kombi na streho avtomobila, pri čemer je bilo poškodovanih več ljudi. So pa padavine prinesle tudi olajšanje gasilcem, saj je dež pogasil pogarišča okoli Galižane, Badern in Sv. Petra u Šumi.

Ognjeni zublju uničujejo po Srbiji

V Srbiji o požarih poročajo tako iz regije Bajina Bašta na meji z BiH kot tudi z vzhoda države, kjer gori v bližini mesta Zaječar. Najhujši je požar v okolici Čačka, kjer so evakuirali prebivalce vasi Miokovci, Srezojevci in Gornja Gorevnica. V požaru so bile ranjene tri osebe; en gasilec in dva vaščana; tri hiše so zgorele, ena pa je poškodovana. S požarom se bori skupno 550 gasilcev, tudi policistov in vojakov. Pomagajo z ruskim helikopterjem tipa beriev 200, ki lahko naenkrat prepelje 12 ton vode, na pomoč pa naj bi priletelo še rusko letalo iljušin s kapaciteto 42 ton vode.

Gasilci naj bi imeli požar pod nadzorom, prve ocene škode bodo opravljene v naslednjih dneh, oblasti mesta Čačak pa kmetom, ki jim je požar uničil pridelek, obljubljajo finančno pomoč.

Najhuje v okolici Srebrenice

Še naprej gori tudi v BiH, kamor bi na pomoč pri gašenju danes moral prav tako poleteti ruski helikopter. Najhuje je na območju Srebrenice, kjer od sinoči veter razpihuje obstoječe in neti nove požare. Gasilci in gozdarji skušajo preprečiti, da bi se požar razširil na hiše v vasi Zalazje.
Zgorelo naj bi okoli 150 hektarjev borovega gozda v okolici Konjica, gori tudi na nedostopnem terenu v bližini Mostarja, ki je danes prekrit z dimom. Obstaja celo možnost, da se oba požara združita, kar bi po navedbah oblasti imelo katastrofalne posledice.

Neurja tudi v Avstriji in Italiji

Sever Italije in Avstrijo pa so med tem prizadele nevihte. V Italiji je neurje ponoči v Piemontu in Lombardiji povzročilo poplave, zemeljske plazove in izpade električne energije. Podrta drevesa so poškodovala dve osebi, ki sta taborili ob jezeru Maggiore. Več ducat ljudi se je pred naraslimi vodami moralo zateči na varno, poškodovani so številni avtomobili.

Nič bolje ni v Avstriji, kjer je bila najhuje prizadeta Tirolska. Tam je hud veter razkril več streh, podrta drevesa pa so potrgala električno napeljavo. Brez elektrike je začasno ostalo okoli 36.000 gospodinjstev. Najhuje je bilo v okolici Kitzbühla in Kufsteina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.