Na Hrvaškem vse manj zaposlenih

Foto: Žurnal24 Število brezposelnih in upokojencev na Hrvaškem je 1,47 milijona. (Foto: Pixsell
Skupno število upokojencev in brezposelnih na Hrvaškem je preseglo odstotek zaposlenih v državi. Razlog je slab ekonomski sistem.
Oglej si celoten članek

V vsaki državi je število zaposlenih veliko večje število nezaposlenih in upokojencev. Kar pa ne velja za Hrvaško, kjer je število zaposlenih manjše za dva odstotka. Še lani decembra je bilo zaposlenih veliko več, v začetku tega leta pa se je razmerje obrnilo, poročajo hrvaški mediji.

Po statističnih podatkih vsakih sto zaposlenih podpirata 102 brezposelna in upokojenca, je objavila hrvaška gospodarska zbornica. Po navedbah ekonomistov pa se bo to zimo stanje še poslabšalo.

Brez službe je na Hrvaškem skoraj 290 tisoč ljudi, kar je enajst odstotkov več kot lani.

Državljani so letos septembra zaradi zaostrovanja pogojev masovno vlagali zahtevke za predčasno upokojitev. Zaradi dolgotrajne gospodarske krize v državi se povečuje število brezposelnih, večje zaposlovanje pa se ne pričakuje pred prvo polovico leta 2012, ocenjuje analitik pri banki Hypo Hrvoje Stojić.

Sam izhod iz krize pa sam po sebi ne bo prinesel rešitve. Če bi se zaposlili trenutno vsi nezaposleni, bi bilo po izračunih analitikov hiše HGK razmerje zaposlenih in upokojenih v državi 150:100, kar še vedno ne bi bilo dovolj.

Prava težava pa ni v številu brezposelnih, temveč v razmerju med delavci in delovno sposobnimi državljani. Statistika kaže, da vsakega drugega za delo sposobnega državljana, starejšega od 15 let, vzdržuje nekdo drug. Polovica za delo sposobnih oseb pa ne služi denarja, niti ne išče zaposlitve.

Ekonomisti so prepričani, da težava ni v lenobi državljanov, temveč v slabem ekonomskem sistemu, ki ga je treba spremeniti tako, da bo država spodbujala delo in proizvodnjo.

Medtem Hrvaško mednarodne organizacije svarijo, da ji grozi grški scenarij, saj se država še vedno zadolžuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.