Na Irskem primanjkuje duhovnikov

Foto: Žurnal24 Bodo irski samostani samevali? (Foto: iStockphoto)
Irska katoliška Cerkev se sooča s čedalje manjšim zanimanjem za duhovniški poklic. Razmišljajo celo o iskanju prek oglasov.
Oglej si celoten članek

"Iščemo: Mlade, ki živijo čisto, za dolgo kariero (ženskam se ni treba prijavljati). Obveznosti: Različno. Duhovno vodenje, obiskovanje bolnih, stiki z javnostmi, poročanje (lasten zakon ni dovoljen). Delovnik: Vedno v stanju pripravljenosti. Plačilo: Brez, osnovna mesečna štipendija." Tako se glasi oglas, o katerem irska Cerkev še razmišlja, ali bi ga objavila, piše Times.

Irska duhovščina si v zadnjem času na vse kriplje prizadeva, da bi okrepila svoje vrste, a njihovi pozivi padajo na čedalje več gluhih ušes. Napovedi namreč niso rožnate. Če se število duhovnikov kmalu ne poveča, irske fare morda kmalu ne bodo imele dovolj duhovnikov, da preživijo, je pred kratkim plat zvona bil dublinski nadškof  Diarmuid Martin.

Gospodarstvo in seks sta jih odvrnila od boga
Še leta 1990 je okoli 80 odstotkov Ircev dejalo, da se redno udeležujejo maš, po hitri gospodarski ekspanziji v 90. letih preteklega stoletja pa se je ta delež začel hitro manjšati. Svoje so naredili tudi pedofilski škandali v duhovniških vrstah. Primer očeta Brendana Smytha je leta 1994 povzročil celo vladni padec.

Še dodatno so irsko javnost lani šokirali izsledki devetletne preiskave o zlorabah otrok v cerkvenih sirotišnicah in šolah med letoma 1930 in 1990. Poročilo je ugotovilo "endemično spolno zlorabo" in "dnevno teroriziranje", kar je popolnoma sesulo cerkveni ugled.

Bi zrahljana pravila pomagala?
Med duhovniškimi vrstami se tako že pojavljajo pozivi k sprostitvi trdih pravil o duhovniškem življenju, zlasti tistih, ki zadevajo celibat. Toda kritiki teh pozivov opozarjajo, da anglikanska Cerkev dopušča ženske duhovnice in poroke in se prav tako sooča s strmim upadom vernikov. "Postati duhovnik je življenjska zaveza in žrtev. Menim, da to odvrača ljudi. Ni vse samo v celibatu,“ meni duhovnik Brian D'Arcy.

Potrebne bodo spremembe
V lanskem septembru se je v semeniščih na duhovniški poklic pripravljalo 38 irskih moških, kar je največ v zadnjem desetletju. Pred petimi leti je ta številka znašala le enega moškega, v 60. letih pa jih je bilo okoli 100.

Trenutno najmlajši irski duhovnik, 29-letni Vincent Cushnahan, meni, da bi se Cerkev morala prestrukturirati. Zmanjšati bi se moralo število far, s čimer bi se zmanjšalo tudi potrebno število duhovnikov. Več pristojnosti bi morali dobiti tudi laiki, dodaja Cushnahan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.