Na Japonskem delujeta le še dva reaktorja

Foto: EPA
Foto: EPA
Na Japonskem je danes stekel proces zapiranja še enega jedrskega reaktorja. To pomeni, da bosta po novem delovala samo še dva od sicer 54 reaktorjev v državi.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili iz družbe Kepco – ta je po Tepcu drugi največji upravitelj nukleark na Japonskem – so danes začeli zmanjševati električno energijo v tretjem reaktorju nuklearke Takahama v prefekturi Fukui. Dokončno naj bi reaktor ustavili opolnoči. Samo Kepco bo tako upravljal s kar 11 nedelujočimi reaktorji.

Do zaprtja enote v Takahami prihaja na dan, ko so japonske oblasti objavile zunanjetrgovinski primanjkljaj v letošnjem januarju. Za to je kriv predvsem vse večji uvoz energentov, ki jih sama Japonska nima veliko, po lanski nesreči v jedrski elektrarni Fukušima.

Ostaneta le še dva reaktorja

Pred nesrečo, ki sta jo marca lani sprožila uničujoča potres in cunami, je Japonska z jedrsko energijo zadovoljila kar tretjino svojih energetskih potreb. A po inšpekcijah, ki jih je vzpodbudil strah prebivalstva po dogodkih v Fukušimi, vrste reaktorjev zaradi varnostnih pomislekov niso več smeli zagnati.

Po današnjem dnevu bosta tako delovala le še dva reaktorja – eden v elektrarni Kašivazaki-Kariva v osrednjem delu Japonske in drugi v elektrarni Tomari na severu Hokaida. Tudi ta dva naj bi sicer zaradi inšpekcij ustavili do konca aprila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.