Na obalo naplavilo na tone mrtvih rib in rakov, prebivalcem prekipelo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Okoljska katastrofa. Prebivalci so ogorčeni.
Oglej si celoten članek

Na obali lagune v Mar Menoru na jugovzhodu Španije prebivalci že več dni pobirajo mrtve ribe in rake. Množično umiranje morskih bitij je pretreslo lokalno prebivalstvo in okoljevarstvenike. Španska vlada je za okoljsko katastrofo okrivila nedavni vročinski val, a znanstveniki se z njimi ne strinjajo, saj menijo, da je za izredno onesnaženje odgovorno predvsem lokalno intenzivno kmetijstvo.

Prebivalci protestirajo za čistejše okolje v laguni, ki jo sicer že več let pestijo ekološke težave. Vlada naj bi razmišljala o možnosti, da Mar Menor razglasi za območje katastrofe.  

Laguna je bila nekoč pravi "magnet" za turizem in zatočišče za morsko življenje, a se je stanje vode v zadnjih letih tako poslabšalo, da je privedlo do degradacije ekosistemov in množičnega umiranja rib v letih 2016 in 2019. Letos se je zgodba ponovila. 

Kaj pravijo okoljevarstveniki?

Okoljska skupina WWF España je za BBC dejala, da je glavni vzrok za zadnje množične smrti rib krivo "onesnaženje zaradi intenzivnega kmetijstva na tem območju". V vodi naj bi bilo namreč zato občutno premalo kisika, saj se alge v vodah, ki so bile onesnažene z visoko vsebnostjo kemikalij, hitro preveč razrastejo. Njihova prekomerna rast pa blokira sončno svetlobo in posledično zmanjšuje količino kisika v vodi, kar otežuje preživetje vodnemu življenju. 

"Ljudje temu pravijo zelena juha," je za tiskovno agencijo Reuters povedal Ramon Pagan iz lokalne skupine za varovanje okolja. "To je posledica presežka gnojil v vodi." Domačini že več let demonstrirajo, ker ne morejo niti stopiti v vodo ali počivati na plaži.

Foto: Profimedia Mrtve ribe, Mar Menor Razvijajoča se okoljska kriza pa je poleg tega ustvarila še politične napetosti med levo-sredinsko vlado in konservativno regionalno oblastjo, ki sta se med sabo obtožili neukrepanja. V ponedeljek je regionalni predstavnik Murcie Fernando López Miras napisal pismo španskemu premierju Pedru Sánchezu in ga pozval, naj skliče sestanek za razpravo o Mar Menorju. Miras in njegovi politični zavezniki trdijo, da regionalna oblast nima pristojnosti za ukrepanje. Španska ministrica za okolje Teresa Ribera pa je napovedala, da bosta z Mirasom to vprašanje načela, ko bo v sredo obiskala Mar Menor.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:49 24. Avgust 2021.

    Me prav zanima ta situacija, ki kaže na krivdo lokalnih onesnaževalcev in ne na CO2 norijo...Kako in kakšno pozicijo boste …

  • 17:35 24. Avgust 2021.

    Zakaj so leve vlade vedno 'levo sredinske', desne pa vedno samo 'konservativne' ? Zanimivo. Torej bodo ribe odločile, kdo je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.