Na Pelješcu in Korčuli še vedno gori

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Otok Korčula in Pelješac sta še vedno vplamenih. Po novem je zagorelo tudi pri mestu Ston, kar onemogoča prehod s Pelješca na kopno.
Oglej si celoten članek

Po najnovejših podatkih Večernjega lista je na polotoku Pelješac po novem zagorelo še v bližini mesta Ston, kar pomeni, da je trenutno nemogoče priti na kopno. "Cesta je blokirana, prehod je nemogoč," je sporočil tamkajšnji prebivalec.  

Veter raznaša pepel in to kar deset kilometrov od požarov. Sicer so trenutno aktivni  požari na Korčuli pri Smokvici, na Pelješcu pa Trstenik, Kunaj in Ponikve: "Pred nami je še en naporen dan, pa tudi noč," je povedal poveljnik tamkajšnjih gasilcev Stjepan Simović.

Evropska poslanka Ruža Tomašić, sicer domačinka s  Korčule, je na Facebooku objavila, da je požar v bližini Brna, kjer so v noči na torek evakuirali prebivalce, tudi nekaj Slovencev, na srečo pod kontrolo: "Hvala gasilcem in vsem, ki ste mislili in molili za nas. Upajmo, da se ogenj ne bo več razširil," je zapisala Tomišićeva.

Za gasilci je dolga in težka noč

Otok Korčula in Pelješac sta še vedno v plamenih. Na stotine gasilcev se je s pomočjo vojske ponoči borilo z ognjeno grozo, ki je uničevala vinograde, nasade oliv in gospodarske objekte.

"Na Kočuli še vedno gori, ogroženo je naselje Brna. Požar s pomočjo kanaderjev gasi 150 do 200," je za portal Dnevnik.hr dejal prostovoljni gasilev Emil Milat, z Blata na Korčuli. Na terenu su še vedno vidni ognjeni zublji, vendar se je veter na srečo umiril, je pojasnil. 

Na Pelješcu brez elektrike

Po poročanju portala 24sata so v Pijavičini na Pelješcu ognjene zublje na srečo pogasili, čeprav jim je ogenj uničil daljnovod, kar pomeni da sta mesti Trstenik in Pijavičino še vedno brez električne energije. 

Požar v višjih predelih še vedno gasijo, na terenu je 200 gasilcev, ki so jim na pomoč priskočili tudi kanaderji. Gasili bodo zagotovo še nekaj dni, je za portal. Dnevnik.hr pojasnil  tamkajšnji gasilec Tomislav Vuko.

Državna cesta Janjina-Pijavičinona na Pelješcu je sicer prevozna, vendar je promet zelo otežen, saj na tem polotoku še vedno gasijo požar, poroča hrvaška tiskovna agecija Hina.

Ognjeni pekel na Pelješcu

"Hiše smo obvarovali, vendar se je požar razširil po celotnem polotoku. Gasilci so na polotoku Pelješac le stežka krotili plamen. Požar v bližini naselij je pod kontrolo, kar pa ne velja za višje, gozdnate predele," je za portal dnevnik.hr dejal Ivo Franušič, poveljnik dubrovniških gasilcev.

Požar se je najbolj razširil v višjih predelih Pelješca, kjer je zgorelo okoli 600 hektarjev gozda. 150 gasilcem je na na pomoč priskočilo tudi 50 vojakov, vojaški helikopter in dodatni kanaderji.

Ognjeni pekel, kot so dogajanje poimenovali hrvaški mediji, si je pozno popoldne ogledal tudi premier Zoran Milanović, ki je prebivalcem obljubil pomoč.

"Borimo se kot levi"

"To so edine hiše, ki jih imajo ljudje in razumljivo je, da se bodo za njih borili kot levi, do konca. Vse bomo storili, da premagamo to pošast," je sinoči za RTL dejala Ruža Tomašič, hrvaška evro poslanka, sicer domačinka s Korčule.

Kot je znano, je veliki požar na Korčuli ponovno izbruhnil v noči na torek ter povzročil škodo na tamkajšnjih vinogradih in nasadih oljk. Uničil je tudi nekaj gospodarskih poslopij, od koder so gasilci v dramatični noči reševali živino in ljudi. Naselji Zalča in Bran, od koder so evakuirali tudi nekaj slovenskih turistov, sta trenutno pod nadzorom, čeprav na Korčuli v višjih predelih še vedno gori. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:08 22. Julij 2015.

    Pozabil na to. Hvala. Sta pa požara preveč narazen, da bi šlo za prenosz vetrom z enega na drugi otok …

  • mb
    09:56 22. Julij 2015.

    Ogenj povzročijo dostikrat tudi daljnovodi oz druga električna napeljava , ki gre op zraku. <br />Ko veter zaniha vodnike, se …

  • 09:50 22. Julij 2015.

    Res je, da je letos po dolgem casu peklensko vroce tam doli, res je, da so vcasih bili domacini precej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.