Na Sumatri bruha vulkan

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Na indonezijskem otoku Sumatra je prvič po štirih stoletjih izbruhnil vulkan Sinabung. Na tisoče domačinov zapušča domove.
Oglej si celoten članek

Dim nad vulkanom se vzdiguje okrog 1.500 metrov visoko. Zaradi grožnje, ki se širi okrog vulkana, so oblasti evakuirale več tisoč domačinov, medtem ko letalski promet za zdaj poteka še nemoteno.

Vulkan na gori Sinabung je začel bruhati okrog polnoči; že pred tem so evakuirali prebivalce najbližjih vasi. Poročil o morebitnih smrtnih žrtvah ali ranjenih ni.

Po navedbah indonezijske uprave za vulkanologijo gre za prvi izbruh Sinabunga po letu 1600.

Indonezija leži na tako imenovanem ognjenem obroču v Tihem oceanu in je država z največ aktivnimi vulkani na svetu. Ima okoli 500 ognjenikov, od katerih jih je aktivnih približno 130, 65 pa jih velja za nevarne.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.