Na tisoče prosilcev za azil prostovoljno iz Finske nazaj v Irak

Foto: EPA
Foto: EPA
Številni prosilci za azil iz Iraka so razočarani nad življenjem na Finskem. Lani so prispeli na Finsko, zdaj pa se jih je na tisoče odločilo prekiniti azilne postopke. Vrnili se bodo nazaj k družinam v Irak - prostovoljno.
Oglej si celoten članek

Finska je lani prejela okoli 32.500 prošenj za azil, kar je skoraj desetkrat več kot leto prej, ko je bilo vloženih okoli 3600 prošenj.

Skoraj dve tretjini lanskih prosilcev za azil so predstavljali mladi iraški moški, ki pa imajo sedaj pomisleke glede življenja na Finskem. Zato finske oblasti organizirajo čarterske polete v Bagdad, ki bodo stekli naslednji teden, poroča tiskovna agencija Reuters. Polete bodo organizirali, dokler bo zanimanje zanje.

Mraz in slaba hrana

Po navedbah finskih oblasti je doslej okoli 4100 prosilcev za azil umaknilo prošnje, to število pa naj bi v prihodnjih mesecih doseglo 5000. Večina teh migrantov je pristojnim službam povedalo, da se želijo vrniti k svojim družinam. A nekateri so tudi izrazili razočaranje nad življenjem na Finskem.
"Nekateri pravijo, da razmere na Finskem in dolgi azilni postopki niso izpolnili njihovih pričakovanj," je povedal programski direktor Mednarodne organizacije za migracije na Finskem Tobias van Treeck.

Medtem je potovalni agent somalijskega porekla Muhiadin Hasan, ki v zadnjem času na dan proda od 15 do 20 letalskih kart za Bagdad, pojasnil, da nekateri od iraških prosilcev za azil ne marajo hrane na Finskem, da jim je premrzlo, nekateri pa se ne počutijo dobrodošle.

Sami kupujejo letalske karte

Tako kot nekatere druge evropske države je Finska nedavno zaostrila azilno oz. priseljensko politiko. Delovno sposobni prosilci za azil morajo tako recimo opraviti nekaj neplačanega dela.
Finska je prav tako napovedala, da bo zavrnila do 20.000 prosilcev za azil iz leta 2015, a to število bi se lahko zaradi prostovoljnih odhodov zmanjšalo.

Pri prostovoljnem odhodu je migrantom na voljo finančna pomoč, a po navedbah finskega notranjega ministrstva si večina iraških povratnikov sama plača letalske karte ali pa za pomoč zaprosijo na iraškem veleposlaništvu v Helsinkih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 13:01 14. Februar 2016.

    Šunko v zbirnih centrih. Nobena konvencija ne predpisuje kaj moraš servirati. Pa kruh pa vodo. Če bodo pa protestirali, pa …

  • 12:58 14. Februar 2016.

    Si v šoli tudi cveke tako pridno zbiral kot minuse? Po tvojih dopisih bi rekel, da.

  • 07:51 14. Februar 2016.

    tudi sam sem se pogosto spraševal, kako bodo verniki sprejeli mraz in sončni vzhod vsake pol leta...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.