Na Zemljo pikira še en satelit

Foto: DLR
Foto: DLR
Na Zemlji spet razlog za paniko. Strokovnjaki opozarjajo, da bo z neba verjetno v kratkem padel še en nenadzarovan satelit. Skupno bi lahko na Zemljo padlo do 30 kosov.
Oglej si celoten članek

Gre za umetni satelit skupnega nemško-ameriško-britanskega projekta z imenom Röntgensatellit (Rosat), ki je v Zemljini orbiti od leta 1990 in je kar devet let namesto predvidenih 18 mesecev pošiljal na Zemljo neprecenljive podatke o zvezdah. Nato pa so leta 1999 z njim izgubili stik in od takrat kroži okoli Zemlje brez nadzora.

Predvidoma med koncem oktobra in začetkom decembra naj bi se tako približal Zemlji, da ga bo njena gravitacija potegnila z neba. Večina satelita bo zgorela ob vstopu v atmosfero, skupno pa naj bi na Zemljo padlo za 1,6 tone visokoodpornih delov, poroča Daily Mail. Največji kos bo ogledalo teleskopa, ki je izjemno odporno na vročino.

Prej bo padla opeka na glavo

Tako kot pri Nasinem satelitu, ki je padel na Zemljo konec septembra, tudi tokrat Nemška vesoljska agencija ne more napovedati, nad katerim območjem natanačno bo njen satelit vstopil v ozračje. Poudarjajo pa, da so možnosti, da bi kakšen od njegovih delov zadel kakšnega človeka, izredno majhne, le 1:2000. Vseeno pa je to precej več kot pri Nasinih napovedih, ko so za svoj satelit v velikosti avtobusa napovedovali možnost trčenja v razmerju 1:3200.

Strokovnjaki pravijo, da bi bili potencialno lahko ogroženi ljudje, ki živijo v pasu do okoli 53 stopinj zemljepisne širine med severno in južno hemisfero, kjer poteka satelitova krožnica. Še največja možnost pa je, da bo padel v ocean. Kosi satelita bi lahko padli na razdalji 80 kilometrov, hitrost pri vstopu pa bo 28 tisoč kilometrov na uro, so še izračunali pri nemški agenciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:23 11. Oktober 2011.

    Paniko zganjate samo vi, novinarji. Slabi novinarji. Dobri novinarji objavljajo novice, katerim je verjeti in ki ne sejejo panike med …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.