Nad IS tudi nemška letala

Foto: EPA
Foto: EPA
Francoski predsednik Francoise Hollande na diplomatski ofenzivi išče zaveznike v boju proti terorizmu in Islamski državi. Nemčija je pripravljena nad IS poslati večnamenska letala tornado.
Oglej si celoten članek

Francoski predsednik Francoise Hollande na diplomatski ofenzivi išče zaveznike v boju proti terorizmu in Islamski državi.

Nemčija je pripravljena v boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država v Siriji poslati večnamenske vojaška letala tornado. 

Tako so se na današnjem srečanju v Berlinu dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in pristojni ministri, operacijo pa mora zdaj potrditi še bundestag. 

Okrepili sodelovanje v Maliju

Foto: EPA Merkel Hollande Nemčija se je tako odzvala na francosko prošnjo, da prevzame dodatne naloge v boju proti terorizmu, po pogovorih, ki jih je imela Merklova v sredo s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, na katerih mu je obljubila hiter odgovor. 

Že v torek je obljubila, da bo poslala 650 vojakov v Mali, kjer bodo delovali v mirovni misiji, v kateri sodelujejo tudi slovenski vojaki. 

Podaljšala bo tudi vojaško misijo za urjenje kurdskih borcev v Iraku in povečala število vojakov, ki sodelujejo v njej na 150.

Tako naj bi prispevala k zmanjšanju pritiska na Francijo v boju proti IS, a opozicijska Levica ob tem svari, da bi se ob morebitnem sodelovanju Nemčije v boju proti IS povečalo tveganje za teroristične napade v Nemčiji. 

Putin podprl oblikovanje velike koalcije

Pripravljenost za sodelovanje v boju proti terorizmu in oblikovanje velike koalicije proti Islamski državi je Hollandeu danes izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: EPA Hollande in Obama "Po terorističnih napadih v Parizu in bombnem napadu na ruskem potniškem letalu nad Sinajem v Egiptu, je potrebno združiti napore v boju proti skupnemu zlu," je dejal Putin.

Velika Britanija v napadih mednarodne koalicije na cilje IS v Iraku že sodeluje, sedaj pa naj bi napade razširila še na Sirijo. 

Britanski premier David Cameroon je po ponedeljkovih pogovorih s Hollandom obljubil, da bo pozval parlament, da odobri razširitev ciljev zračnih napadov.

Omajano zaupanje zaradi turške sestrelitve

Francoskega kolega je v torek v Beli hiši sprejel tudi ameriški predsenik Barak Obama, ki je na novinarski konferenci v francoščini povedal, da so sedaj vsi Francozi. 

EU je pozval, naj uresniči dogovor o delitvi informacij o letalskih potnikih z ZDA, ter zagotovil, da sta ZDA in Francija popolnoma solidarni glede namere, da kaznujeta teroriste. 

Francija želi oblikovati veliko koalicijo, v kateri bi povezala tudi ZDA in Rusijo, a so se možnosti za to po turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji zmanjšale. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 02:22 27. November 2015.

    Kacin pa daje eno podporo NATU in Turčiji ???? Dejte zamenjat tega pametnjakoviča pri NATU ! Pošljite tja nekoga , …

  • 02:18 27. November 2015.

    Kdo bi si mislil , da čez 36 ur ne bo več živ nobeden očevidec sestrelitve ! To nam deli …

  • 00:35 27. November 2015.

    ojojojojojj naciji spet na delu hahahha, eh treba enga hiterja da spet spuca evropo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.