Nafta zamazala Obamove načrte

Foto: Žurnal24 Oljni madež postaja čedalje večji, južni obali ZDA pa grozi največja ekološka ka
Ekološka katastrofa v Mehiškem zalivu je močno zavrla načrte Obamove administracije o povečanju števila naftnih ploščadi ob obalah ZDA.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Barack Obama je s svojimi načrti okoljevarstvenike razjezil že v marcu, ko je večanje števila priobalnih vrtin v Atlantskem oceanu ter ob obalah Aljaske, del "širše strategije“. Sedaj pa kaže, da njegova administracija počasi spreminja mnenje, saj je ameriška javnost že tradicionalno nastrojena proti velikim naftnim podjetjem, ki jih imenujejo Big Oil (Velika nafta, op. a.).

Eden izmed Obamovih svetovalcev David Axelrod je zato že napovedal, da ne bodo dovoljene nobene nove vrtine, dokler se ne razjasni okoliščin te nesreče. Poleg tega bodo oblasti pregledale tudi varnostno ustreznost vseh ostalih ploščadi.

Jahajo val
Na ducate okoljevarstvenih skupin je tako z nesrečo dobilo nov zagon in so že pritisnile na Senat, naj ne podpre načrtov ameriške vlade. Vsem 100 senatorjem so poslali pismo, v katerem jih prepričujejo, da zadnji dogodki kažejo, da je tovrstno črpanje nafte "nevaren in umazan posel“.

Guvernator zamenjal strani
Svoje je zadnjim dogodkom, ki so očitno že postali del dnevne politike, dodal tudi guverner Arnold Schwarzenegger, sicer še do pred kratkim zagovornik Obamove energetske politike. Da bi zakrpal skoraj 20 milijard dolarjev v kalifornijskem proračunu, je Schwarzenegger podprl nove vrtine ob obali Kalifornije. Vendar je v ponedeljek povsem obrnil ploščo, rekoč, da morebitne posledice niso vredne 100 milijonov dolarjev letno, kolikor bi država dobila prek raznih dajatev.

Pojavila pa so se tudi opozorila, naj se vlada ne preurani z odločitvami o prepovedi novih vrtin, dokler ne bodo znane okoliščine trenutne nesreče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.