Najbolj množično enodnevno podpisovanje v zgodovini

Foto: EPA
Foto: EPA
Voditelji več kot 170 držav so se zbrali na sedežu ZN, kjer bodo ob svetovnem dnevu Zemlje slovesno podpisali globalni podnebni sporazum, sprejet konec lanskega leta v Parizu.
Oglej si celoten članek

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za najbolj množično enodnevno podpisovanje kakšnega dokumenta in vzbuja upanje na hitro ravnanje za boj proti globalnemu segrevanju.

Dogovor, ki ga je v Parizu doseglo 195 držav in EU, je prvi, ki je združil tako razvite države kot tiste v razvoju. V skladu s sporazumom si bodo prizadevale, da bi dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja omejile na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo. Prizadevanja naj bi šla v smeri še bolj ambicioznih 1,5 stopinje, s čimer naj bi se svet po ocenah strokovnjakov izognil najbolj katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Zgodovinski dogodek

"Gre za zgodovinski dogodek," je ob odprtju slovesnosti, ki se bo po podpisovanju zavlekla pozno v newyorško popoldne, poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. "Danes boste podpisali novo zavezo s prihodnostjo," je napovedal visokim predstavnikom 171 držav.

Slovenijo v New Yorku zastopa premier Miro Cerar. Francoski predsednik Francois Hollande je medtem države pozval, naj kar najhitreje ratificirajo Pariški sporazum, saj bo začel veljati, ko ga bo ratificiralo 55 držav, ki v ozračje izpustijo 55 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. Izpostavil je EU, ki naj "vodi z zgledom" in končni da dahne še pred koncem leta.

Da bosta sporazum ratificirali letos, sta obljubili tudi največji onesnaževalki ZDA in Kitajska, ki tudi ostale pozivata, naj to storijo kar najhitreje, da bi lahko sporazum začel veljati še letos ali prihodnje leto - težave zna povzročati ravno EU, ki bi lahko za ratifikacijo potrebovala do leta in pol. Rok za začetek veljavnosti sporazuma je sicer 2020.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.