Najboljša država za mame je Norveška

Foto: EPA
Foto: EPA
Življenjski pogoji v mestih so za matere in otroke veliko slabši kot na podeželju.
Oglej si celoten članek

Ameriška neprofitna organizacija Save the Children je izdala šestnajsto poročilo o življenjskih pogojih za matere in otroke. V letošnjem poročilo so se strokovnjaki osredotočili predvsem na življenje mater v urbanih območjih.

Otroci umirajo, bolnica pa le lučaj stran

Raziskava ugotavlja, da v zadnjih letih vedno več mladih družin živi v velemestih. Mnogo se jih preseli s podeželja zaradi pomanjkanja delovnih mest v agrarnih območjih. V velikih mestih revni prebivalci s podeželja nato pristanejo v slumih, kjer pogosto ni medicinske preskrbe in vladajo slabi življenjski pogoji. Prezgodnja smrt je tako med najrevnejšimi mestnimi otroci dvakrat bolj verjetna kot med najbogatejšimi. Čim večji je prepad med revnimi in bogatimi, tem večja je verjetnost prezgodnje smrti otroka.

Pogosto je bolnica le nekaj kilometrov oddaljena od otrok, a v primeru bolezni brezplačna medicinska oskrba ni na voljo. Zato je med glavnimi mesti v razvitih državah najvišja umrljivost otrok prav v Washington D.C., kjer mnogo ljudi nima osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Umrljivost otrok v tem mestu je v najrevnejšem predelu kar desetkrat višja od umrljivosti otrok v najbogatejšem predelu mesta. V Evropi je najvišja umrljivost otrok na Dunaju, kjer na 1000 otrok umre 5,8 otrok.

Najboljša država za mame Norveška, najslabša Somalija

Organizacija Save the Children je države razporedila po življenjskih pogojih za matere in otroke. Najboljše življenjske pogoje uživajo otroci in matere v skandinavskih državah, najslabše pa v subsaharskih državah. Slovenija se je umestila na 15. mesto, medtem ko Hrvaška in ZDA zasedata 30. in 33. mesto, zadnje mesto na lestvici zaseda Somalija. Takoimenovani materin indeks se sestavlja iz stopnje materinega zdravja, umrljivosti otrok, stanja izobraževnja, ekonomskega stanja in poltičnega stanja v državi.    

Vsebine s področja starševstva tudi na forunih med.over.net.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.