Najdene kosti ruskega prestolonaslednika

Foto: Žurnal24 Družina Romanov s kozaki na fotografiji iz leta 1916.
Posmrtni ostanki dveh manjkajočih otrok zadnjega ruskega carja Nikolaja II. Romanova so po 91 letih ponovno najdeni.
Oglej si celoten članek

Ruski patologi namreč trdijo, da kosti, ki so jih leta 1991 izkopali na goratem področju Urala, z "veliko verjetnostjo" pripadajo prestolonasledniku carjeviču Alekseju in princesi Ani. S tem se je razrešila ena zadnjih velikih ugank krvavega dogajanja v Sovjetski zvezi, namreč kje so pokopani carjevi otroci.

Po ugotovitvah strokovnjakov za sodno medicino posmrtni ostanki pripadajo dekletu, staremu od 17 do 19 let, in fantu v starosti od 12 do 15 let. Njuno pripadnost potrjujejo tri plombe iz srebrne zlitine, podobne kot so jih našli pri drugih članih carske družine.

Carja Nikolaja so z vso družino Romanov  vred ustrelili v Jekaterinburgu ob Uralu 17. julija 1918, devet mesecev po oktobrski revoluciji. Preden so jih pokopali, so boljševiki trupla polili s kislino, da jih ne bi nikoli več prepoznali. Po padcu Sovjetske zveze so leta 1991 izkopali posmrtne ostanke družine, vendar do danes niso vedeli, ali sta med njimi tudi Aleksej in Ana. Ostale že identificirane člane družine so leta 1998 slovesno pokopali v katedrali sv. Petra in Pavla v St. Petersburgu. Leta 2000 je Ruska pravoslavna cerkev člane družine razglasila za svetnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.