Najhitreje ali najceneje na hrvaško morje

Foto: Žurnal24 Do razjasnitve vseh okoliščin bo stran prevozi.org začasno onemogočena. (Foto: i
Šest novinarjev, šest avtomobilov na destinaciji od Zagreba do Splita in Rovinja. Kdo je bil najhitrejši in komu je ostalo največ denarja. Povzemamo hrvaški Jutarnji list.
Oglej si celoten članek

Na poti od Zagreba do Splita lahko prihranite 494 kun (dobrih 68 evrov), od Zagreba do Rovinja pa 302 kune (42 evrov). Vse je odvisno od pravilnega izbora ceste na relaciji, vse pa ima tudi svoje prednosti in slabosti. Po avtocesti od Zagreba do Splita A1 in nazaj boste prišli relativno hitro, vendar za cestnine in gorivo odšteli dobrih 125 evrov.

Je pametneje potovati po državni cesti D1, s katero se izognete cestnini (dvakrat po 157 kun oziroma dobrih 21 evrov), pri tem pa je zaradi počasnejše vožnje tudi potrošnja goriva manjša za 11 litrov? Vožnja od Zagreba preko Jasterbarskega, Plitvic in Knina vse do Splita in nazaj velja le 57 evrov. Novinarji Jutarnjeg.hr so teorijo preverili v praksi.

Šest smeri
Prve julijske sobote so s šestimi različnimi avtomobili krenili od Zagreba proti Splitu in Rovinju ter nazaj. Izbrali so tri smeri proti Istri in Dalmaciji, da bi tako preverili, kaj prinaša vožnja po lokalnih cestah in kaj tista po avtocesti.

Rezultati so več kot zanimivi tudi zato, ker so rezultat dneva, ko ceste obremenjuje največje število avtomobilov. Pred potovanjem velja pametno oceniti, ali si želite varnost in hitrost avtoceste, ali ste v vozilu pripravljeni preživeti kako uro dlje in biti pri tem izpostavljeni tudi manjši varnosti lokalnih cest.

Vseh šest novinarjev je pot začelo v Zagrebu; trije so potovali do Splita, trije do Rovinja, pri čemer je eden ubral pot preko Slovenije.

A1 do Splita
Voznik, ki je imel po prihodu v Split največ časa, je krenil po avtocesti A1, ki ne glede na varnost in hitrost ni imuna na prometno gnečo. Že pregovorno v turistični sezoni je najbolj kritični del tisti do Bosiljeva, na kateri pa se je novinar voznik pogosto peljal v koloni, in to s hitrostjo, manjšo od 60 km / h. Po tem odseku se je promet sprostil in ne glede na gost promet je do Splita prispel v štirih urah in pol.

D1 do Splita
Drugi voznik je potoval po stari cesti D1 preko Plitvic, Knina in Sinja, največ časa pa je izgubil na odseku od Zagreba do Karlovca, kjer so prometno gnečo ustvarjali počasni kamioni in traktorji. Po stari cesti od Tušilovićev preko Slunja in Plitvic je promet srednje gost, od Knina proti Splitu pa je znatno redkejši, saj se večina turistov pa tudi domačinov odloči za avtocesto.

Potovanje po cesti D1 brez stroškov cestnine traja pet ur in pol, kar je le uro dlje kot po avtocesti, za katero je potrebno odšteti 157 kun (dobrih 21 evrov).

 Jozefinska cesta
„Najstarejša smer“, Jozefinska cesta, ki vodi preko Pisarovine, Josipdola, Gospića, Gračca, Knina in Drniša, vzame največ časa, vendar se je kljub temu izkazala za zelo ugodno, saj so bile ceste od Zagreba do Splita skoraj povsem neprometne.

Potovanjem do Splita po tej cesti je novinarju vzelo natančno šest ur, ki pa jih Jutarnji list zagovarja z občudovanjem naravnih lepot.

Do Rovinja preko Slovenije
Ena izmed poti iz Zagreba do Rovinja obsega tudi kos Slovenije; novinarji Jutarnjega lista so ga izbrali predvsem zaradi voznikov iz severozahodnih delov Hrvaške, ki jim ta odsek predstavlja najbolj ugodno povezavo z Istro.

Na odseku preko Ljubljane je v soboto zjutraj vladala gneča, na obeh straneh meje so bile kolone, ravno tako so ljubljansko obvoznico zamašile prometne nesreče, pišejo hrvaški kolegi. Do Rovinja so iz Zagreba preko Slovenije potrebovali štiri ure in pol.

Ipsilon
Najpogostejša izbira večine voznikov je avtocesta proti Reki, predor Učka in istrski ipsilon. Razen gneče do Bosiljeva, voznik, ki je potoval na tem delu, ni imel večjih težav na cesti, do Rovinja je prispel v treh urah in 20 minutah.

Stara cesta
Tretja opcija do Istre je tako imenovana stara cesta preko Duge Rese, Delnic in Učke, ki je ob sobotah praviloma prazna. Vendar zaradi pogoste gneče na stari karlovaški cesti in turi preko Učke je voznik, ki je iz Zagreba do Rovinja krenil po tej poti, prispel zadnji. Njegova pot je trajala pet ur in 10 minut.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.