Najpogostejše geslo na spletu je '123456'

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Strokovnjaki svetujejo, naj uporabniki kot gesla uporabljajo fraze, sestavljene iz naključnih besed. Takšnih gesel si ni težko zapomniti, hkrati pa jih je precej težje uganiti.
Oglej si celoten članek

Najpogostejše geslo med spletnimi uporabniki je zaporedje številk '123456', ugotavljajo pri podjetju za spletno varnost Splashdata, kjer so analizirali na milijone gesel, ki so jih hekerji lani objavili na spletu.

Dolgoletna prvakinja na tem področju, beseda 'password', je letos končala na drugem mestu.

Na tretjem mestu ostaja geslo '12345678', sledita pa 'qwerty' in 'abc123' na četrtem in petem mestu.

Seznam najpogosteje uporabljanih gesel kaže, da si uporabniki kljub številnim opozorilom še vedno izbirajo preprosta gesla, ki jih ni težko uganiti, so zapisali pri podjetju Splashdata.

"Druga zanimiva ugotovitev pa je, da si ljudje v zadnjem času izbirajo kratka gesla, sestavljena iz številk, čeprav spletne strani vse pogosteje zahtevajo uporabo bolj zapletenih gesel," je dejal direktor podjetja Morgan Slain. Na seznamu so se letos namreč začela pojavljati gesla, kot so '1234', '12345' in '000000'.

Uporaba preprostih gesel sicer ni nič novega, celo v vladnih in vojaških krogih. Geslo za izstrelitev ameriških medcelinskih raket z jedrskimi konicami je bilo po navedbah ameriškega strokovnjaka za jedrsko varnost Brucea Blaira kar 20 let nastavljeno na '00000000'.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.