Najstnik rešil 350 let star matematični problem

Foto: Sutterstock
Foto: Sutterstock
Šestnajstletnik rešil težavo, ki že stoletja muči najboljše znanstvenike.
Oglej si celoten članek

Shouryya Ray, v Indiji rojen 16-letnik iz Nemčije, je rešil 350 let star matematični problem, ki ga je zastavil Isaac Newton, poroča Daily Mail. Najstnik je oblikoval rešitev dveh problemov gibanja delcev, ki ju je fizikom doslej uspelo rešiti samo s pomočjo računalnikov, njegova rešitev pa pomeni, da bodo znanstveniki odslej lahko sami izračunali model vržene žoge in predvideti, kako se bo obijala in kam bo padla.

Shouryya pravi, da je do rešitve prišel na poti na univerzo v Dresdnu. "Vprašal sem se - zakaj ne? Nisem mogel verjeti, da ne obstaja enostavnejša rešitev," je dejal 16-letnik, ki se ne vidi kot genija, temveč samo kot ljubitelja matematike in da pri nekaterih drugih predmetih v šoli ni tako dober.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.