Največja iraška rafinerija uničena

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V bombnem napadu v Iraku skrajneži danes zjutraj močno poškodovali največjo iraško rafinerijo. Napadalci ubili 4 delavce, proizvodnjo zaprli.
Oglej si celoten članek

Napad na rafinerijo Bajdži v pokrajini Salahedin se je zgodil zgodaj zjutraj, ko so skrajneži napadli rafinerijo, ubili 4 delavce in podtaknili bombe.

Napadalci so bombe podtaknili v obrat za proizvodnjo kerozina in benzena. Na kraj dogodka je prispelo okoli 50 gasilskih vozil, ki so požar gasili več kot 5 ur. Zaradi eksplozije in močno poškodovane rafinerije so proizvodnjo takoj ustavili. "To je velika izguba za vso državo. Vsa iraška mesta so odvisna od proizvodnje rafinerije," je dejal Ahmed al-Jubouri, guverner province Salahedin.

Zalog za en teden
"Ocenjevanje škode bo dolgotrajno," je za tuje agencije še dejal lokalni uradnik, ki ni želel biti imenovan. "Ne govorimo o dnevih, saj je škoda res zelo obsežna," je še dodal in povedal, da upa, da bodo delno rafinerijo lahko ponovno zagnali v nekaj dneh. Za zdaj ima obrat za pokrivanje domačih potreb zaloge za najmanj sedem dni.

Zmogljivost rafinerije v Bajdžiju je 290 tisoč sodov, vendar je pred napadom obratovala le s 70-odstotno zmogljivostjo, in so tako pridelali okoli 150 tisoč sodčkov nafte dnevno.

Irak ima tri večje rafinerije: na severu v Bajdžiju, na jugu v Basri in v Dori južno od Bagdada. Njihova skupna zmogljivost je predelava 550 tisoč sodov surove nafte v 12 milijonov litrov bencina, 15 milijonov litrov plinskega olja, devet milijonov litrov kurilnega olja in velike količine goriva za elektrarne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.