Razmere ušle izpod nadzora, tako bodo ukrepali

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kitajska je zaradi širjenja covida-19 odredila zaprtje še za dodatnih več milijonov ljudi.
Oglej si celoten članek

Kitajska se bori z največjim izbruhom te bolezni v zadnjih dveh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potem ko so v začetku leta 2020 zatrli prvi izbruh, so na Kitajskem razmere uspešno držali pod nadzorom s strohimi ciljnimi zaprtji, masovnim testiranjem in omejtivami potovanj. A različica novega koronavirusa omikron je uspela v zadnjih mesecih to obrambo prebiti in se v več mestih intenzivno širi.

Mesto Jilin na severovzhodu države v ponedeljek začenja tridnevno zaprtje za okoli 4,5 milijona prebivalcev. V provinci Jilin so sicer danes zabeležili več kot dve tretjini od skupno več kot 4000 novih primerov okužb z novim koronavirusom.

Središče province Changchun bo prav tako za tri dni zaostrilo omejitve. Devet milijonov prebivalcev tega mesta lahko od 11. marca dom zapusti le enkrat na vsaka dva dni, izhod pa je lahko namenjen le nakupu hrane. V skladu z novimi ukrepi bodo izjeme od tega pravila veljale le za medicinsko osebje in druge delavce, ki se borijo proti epidemiji.

V soboto je Kitajska po več kot letu dni zabeležila nove smrtne primere zaradi covida-19.

Svojih domov sicer na Kitajskem v skladu z vladnimi odloki trenutno ne sme zapustiti že več deset milijonov ljudi po celotni državi. Oblasti se bojijo predvsem preobremenitve zdravstvenega sistema.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:57 20. Marec 2022.

    Kitajci nimajo pojma ! Naš IJJ bo povedal kdaj in koliko je obolelih in mrtvih ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.