Najvišja stopnja nevarnosti

Foto: EPA
Foto: EPA
Bardarbunga začel bruhati lavo. Na območju vulkana že 300 potresnih sunkov.
Oglej si celoten članek

Islandija je razglasila rdeči alarm za letalski promet zaradi ognjenika Bardarbunga, ki je začel bruhati lavo. Najvišja rdeča stopnja pomeni, da bi ognjenik lahko izbruhal večjo količino pepela.

Islandske oblasti so že v sredo z območja ognjenika evakuirale turiste.

Bardarbunga je največji ognjenik na otoku, ki ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull. Nahaja se na nenaseljenem območju več kot 300 kilometrov od prestolnice Reykjavik.

Nevarnost poplave

Znanstveniki so ta teden opozorili, da bi taljenje ledu zaradi izbruha ognjenika lahko povzročilo poplave na območju severno od ledenika. Oblasti so se za evakuacijo odločile, ker so v noči na sredo na območju zabeležili okoli 300 potresnih sunkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.