Napadalec zabodel več ljudi, poročajo o mrtvih

Foto: Epa Francija Nica teroristični napad Foto: Epa Francija Nica teroristični napad Foto: Profimedia Francija napad Nica
V dveh francoskih mestih sta se dopoldne zgodila napada, v katerih je bilo ranjenih več ljudi, umrle so tri osebe. Do napada je prišlo tudi na francoskem veleposlaništvu v Savdski Arabiji.
Oglej si celoten članek

Moški je v cerkvi v središču Nice na jugovzhodu Francije z nožem ubil tri osebe, najmanj eni je prerezal vrat. Več ljudi je ranil, je sporočila policija. Storilca so kmalu zatem prijeli. Protiteroristično tožilstvo je odprlo preiskavo zaradi umora in poskusa umorov v okviru terorizma. V Franciji so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi.

Napad se je zgodil okoli 9. ure po lokalnem času. Policija je za AFP povedala, da je napadalec moškega in žensko ubil v cerkvi Notre-Dame, ena ženska, ki je bila huje poškodovana, pa je umrla v baru blizu cerkve, kamor se je zatekla. Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom.

Lokalni časnik Nice Matin poroča, da je napadalec v cerkvi eni žrtvi prerezal vrat in da so policisti napadalca "nevtralizirali s strelom" in odpeljali v bolnišnico. Eno od žrtev, ki je prišla v cerkev molit, naj bi napadalec "dobesedno obglavil", poroča britanski BBC

Župan mesta Christian Estrosi je na Twitterju zapisal, da "vse kaže na to, da se je v baziliki Notre-Dame zgodil teroristični napad". Novinarjem je nato na kraju dogodka povedal, da je napadalec "stalno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik) tudi, ko so mu dali zdravila." Dodal je, da bo v Nico kmalu prišel francoski predsednik Emmanuel Macron.

Estrosi je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Vsaj ena žrtev v Nici je bila napadena "z isto metodo", je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Eni od prič je uspelo sprožiti alarm s posebnim zaščitnim sistemom, ki ga je postavilo mesto, poroča BBC. Ženska, ki živi v bližini cerkve, je dejala, da so ljudje kričali na ulici, slišali so se streli, z okna je videla, da prihaja veliko policistov. Tom Vannier, študent novinarstva, ki je na kraj dogodka prispel tik po napadu, pa je za BBC povedal, da ljudje jokajo na ulici.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju sporočil, da je po napadu sklical krizni sestanek. Ob več ministrih se ga bosta udeležila tudi premier Jean Castex in predsednik Macron. V parlamentu so se žrtvam že poklonili z minuto molka.

Foto: Epa Francija Nica teroristični napad

Incident v Avignonu

V mestu Avignon na jugu Francije je danes moški z orožjem grozil ljudem in tudi policijski patrulji, ki je prispela na kraj dogajanja. Policija je moškega ubila, poročajo francoski mediji. Drugih žrtev ni bilo.

Napad na francosko veleposlaništvo v Savdski Arabiji

Savdski državljan je danes na francoskem konzulatu v Džedi z nožem zabodel varnostnika in ga pri tem ranil. Napadalca so že prijeli. "Napadalca so savdske varnostne sile prijele takoj po napadu. Varnostnika so prepeljali v bolnišnico, njegovo življenje ni ogroženo," so sporočili z veleposlaništva.

Napad v Savdski Arabiji se je zgodil kmalu po napadu z nožem v Nici v Franciji. Policija v provinci Meka je potrdila, da je bil napadalec Savdijec, ni pa navedla državljanstva varnostnika, ki naj bi bil lažje poškodovan.

Francosko veleposlaništvo v Rijadu je napad ostro obsodilo in pozvalo francoske državljane v Savdski Arabiji k "skrajni previdnosti".

Motiva za napad niso navedli, vendar pa bi bil lahko povezan z naraščanjem jeze v muslimanskem svetu zaradi objav karikatur islamskega preroka Mohameda v francoski satirični reviji Charlie Hebdo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po krutem umoru francoskega učitelja, ker je med poukom o svobodi govora pokazal karikaturo, podprl pravico do objave karikatur, s tem pa sprožil oster odziv v muslimanskih državah. Potekajo protesti, številne države pozivajo k bojkotu francoskih izdelkov. V muslimanskem svetu danes sicer obeležujejo rojstni dan preroka Mohameda.

Foto: Epa Francija Nica teroristični napad

Pet let po napadu poteka sojenje

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t.i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250 ljudi.

Nica je bila 14. julija leta 2016 tarča terorističnega napada, ko je na francoski nacionalni praznik moški s tovornjakom kosil med množico in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:56 31. Oktober 2020.

    muslimani lahko na tujem torej v zemlji kristjanov in v zemljah EU nastalih na podlagi križa ubijajo lokalne katolike, protestante …

  • 12:03 29. Oktober 2020.

    To ni nič takega saj muslimani lahko pobijajo drugače misleče in verujoče!! Tudi za te pokole so krivi levičarji in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.