Napadi na cerkev kot na Žide?

Foto: Žurnal24
Papež: „Samo božja ljubezen je sposobna spremeniti svet.“ Napade na cerkev med pridigo v bazilki sv. Petra papeški pridigar primerjal z nasiljem nad Židi.
Oglej si celoten članek

Ne konča se s križevim potom, kajti sledi Kristusovo vstajenje. Po mraku pride svetloba,“ je sinoči spomnil papež Benedikt XVI. Po zaključenem križevem potu na večer velikega petka, ki ga je spremljal s posebnega podija, je razmišljanje zaključil, da je edino božja ljubezen sposobna spremeniti svet.

Pedofilskih škandalov, ki pretresajo katoliško cerkev v zadnjih mesecih, se papež ob tej priložnosti ni dotaknil. Nanje je spomnil papeški pridigar Raniero Cantalamessa med pasijonom v baziliki svetega Petra; primerjal jih je z množičnimi napadi na Žide.

Citiral je enega izmed svojih prijateljev židovskega porekla, ki mu je v pismu zapisal, da ga „napadi na katoliško cerkev spominjajo na najbolj sramotne aspekte antisemitizma“. Duhovnik je pridigo, ki jo je poslušal tudi papež, nadaljeval rekoč, da so bili Židje skozi zgodovino žrtve kolektivnega nasilja in to povezal s sedanjimi „napadi“ na cerkev zaradi pedofilskih škandalov.

Rabin Gary Greenebaum iz ameriške židovske skupnosti se je po poročanju agencije AFP že odzval na pridigo rekoč, da gre za „nesrečno uporabo besed“. „Kolektivno nasilje proti Židom je povzročilo smrti šestih milijonov ljudi,“ je rekel Greenebaum in dodal, da napadi, ki jih zdaj doživlja katoliška cerkev, ne vodijo k ubijanju in uničevanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.