Napovedali izpustitev vseh političnih zapornikov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V Sudanu si želijo vzpostaviti dialog z uporniki.
Oglej si celoten članek

Sudanski predsednik Omar al Bašir je danes napovedal, da bo izpustil iz zapora vse politične zapornike. "Danes sporočamo odločitev za izpustitev vseh političnih zapornikov in obnovitev naše zaveze k dialogu z vsemi političnimi silami," je dejal v govoru na zasedanju parlamenta.

"Potrjujemo, da bomo nadaljevali komunikacijo z vsemi političnimi in družbenimi silami brez izjeme, tudi tistimi, ki so oboroženi, s ciljem nacionalnega dialoga, ki bo prinesel rešitev za vsa vprašanja," je dodal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Podpredsednik Ali Osman Taha je že prejšnji teden pozval k dialogu politično opozicijo in upornike v Južnem Kordofanu in Modrem Nilu. Opozicijske stranke in uporniško Ljudsko gibanje za osvoboditev Sudana - Sever (SPLM-N) sta podpredsednikovo vabilo že zavrnila.

V Sudanu pišejo novo ustavo, ki naj bi zamenjala tisto iz leta 2005, ki je nastala na podlagi mirovnega sporazuma. S tem se je končala 23-letna državljanska vojna med severnim in južnim delom Sudana in posledično julija 2011 odcepil Južni Sudan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.