Naprodaj dva hrvaška otoka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Neznani lastniki poskušajo na mednarodnem nepremičninskem trgu za 350 tisoč evrov prodati otok, ki leži sredi največjega jezera v hrvaškem narodnem parku Plitviška jezera.
Oglej si celoten članek

Uprava najbolj znanega hrvaškega parka opozarja, da tuji državljani ne morejo biti lastniki nepremičnine v nacionalnem parku, v katerem je prepovedana tudi gradnja.

Lastniki otoka, velikosti 1,36 hektarja v jezeru Kozjak, poskušajo prodati svojo nepremičnino v nacionalnem parku od leta 2011, kar so oglaševali tudi na spletni strani kanadskega podjetja Private Islands Online. Ob edinem otoku na Plitviških jezerih sicer ponujajo tudi 1,6 hektarja zemljišča v bližini jezera Kozjak, ki je tudi vključeno v ceno.

Hrvaški medijo poročajo, da uprava parka preverja, ali so lastniki spoštovali hrvaške zakone in svojo nepremičnino, ki se nahaja v zaščitenem območju, najprej ponudili državi, županiji ali občini.

Pred prihodom levosredinske vlade decembra 2011 je bila zaščita narave v pristojnosti ministrstva za kulturo, potem pa so jo premestili pod okrilje ministrstva za varstvo okolja, prostorsko ureditev in gradbeništvo.

Dogovorili naj bi se za nadomestna zemljišča

Na spletni strani nepremičninskega kanadskega podjetja so objavili, da so se z direktorjem nacionalnega parka dogovorili za izbiro nadomestnega zemljišča, glede na to, da je v nacionalnem parku in da je na otoku v Kozjaku prepovedana gradnja.

"Torej lahko izberete katero izmed drugih nepremičnin, ki bi jih imeli namesto otoka. Morda na robu nacionalnega parka, kjer bo možno dobiti dovoljenje za izgradnjo počitniške hiše," piše na privateislandsonline.com

V upravi niso želeli odgovoriti, ali so se o zamenjavi nepremičnin pogovarjali z lastniki otoka, temveč so zgolj sporočili, da se bodo o nadaljnjih korakih odločali na podlagi zakona, je poročal danes Novi list.

Sicer pa Private Islands Online ponujajo tudi otok Bijela pri Splitu, za katerega v oglasu niso navedli cene. Bijela meri tri hektarje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:55 16. Februar 2013.

    Če se jez zastopem kaj na RH, potem bo naprodaj prej koža teli dveh lastnikov , če sploh obstajata , …

  • 13:20 15. Februar 2013.

    Pa NLB si gor pozidite!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.