"Narod je izgubil svojega največjega sina"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsednik Zuma je ljudstvu sporočil, da je narod izgubil svojega največjega sina in dodal, da sedaj počiva v miru.
Oglej si celoten članek

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je sporočil, da je v Johannesburgu ob 8:50 po lokalnem času umrl nekdanji južnoafriški predsednik in borec proti apartheidu Nelson Mandela. Umrl je mirno in v krogu družine. Star je bil 95 let.

"Dragi Južnoafričani, Nelson Mandela nas je združil, združeni pa se bomo poslovili od njega," je ob novici o njegovi smrti povedal Zuma. "Gre za trenutek najglobje žalosti, naš narod je izgubil svojega največjega sina," je dejal Zuma in Mandelo označil za "očeta države".

Mandelo so v začetku junija sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče se pljučnice. Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu. 27 let je bil namreč zaprt zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki.

Mandelo so po skoraj treh mesecih bolnišničnega zdravljenja zaradi pljučne infekcije 1. septembra premestili na njegov dom v Johannesburgu. Od takrat je njegovo zdravje ves čas viselo na nitki.

Deležen bo pogreba z državniškimi častmi, do takrat pa bodo vse zastave visele le na pol droga. Pogreb bo v nedeljo, 15. decembra, žalno slovesnost pa bodo imeli 10. decembra, je danes sporočil Zuma. Na žalni slovesnosti pričakujejo voditelje držav z vsega sveta.

Spominsko žalno slovesnost bodo pripravili na stadionu v Johannesburgu, med 11. in 13. decembrom bo ležal v predsedniški palači v Pretorii, pokopali pa ga bodo v vasi Qunu na jugu države, kjer je odraščal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:54 6. December 2013.

    Slava mu!

  • 23:11 5. December 2013.

    R.I.P. dobri človek.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.